2024. március 29. - Auguszta

Esélytelenek a magyar pólósok a vébén?

Elkezdődött Rómában a "vizes vébé", azaz az úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság. A HírExtra ezúttal két vízilabda-válogatottunk esélyeit járta körül.
2009. július 18. szombat 18:55 - Gedei Szilárd
Ők pólóznak az érmekért
Férfiak: Gergely István (Honvéd), Nagy Viktor (Vasas) – kapusok, Biros Péter (Eger), Gór-Nagy Miklós (Budva), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Vasas), Kis Gábor (Vasas), Kiss Gergely (Primorac Kotor), Madaras Norbert (Pro Recco), Szivós Márton (Honvéd), Varga Dénes (Vasas), Varga Dániel (Vasas), Varga II. Zsolt (Eger), szövetségi kapitány: Kemény Dénes.
Nők: Gyöngyössy Anikó (ASI), Horváth Patrícia (Honvéd) - kapusok, Brávik Fruzsina (Dunaújváros), Drávucz Rita (Florentia), Keszthelyi Rita (Honvéd), Kisteleki Dóra (Honvéd), Pelle Anikó (Ortigia), Poszkoli Rita (Dunaújváros), Szűcs Gabriella (Dunaújváros), Takács Orsolya (Honvéd), Tomaskovics Eszter (Olympiakosz), Tóth Ildikó (Iraklisz), Valkay Ágnes (Olympiakosz), szövetségi kapitány: Petrovics Mátyás.
Úszó- és vízilabda vébé – mi magyarok csak így emlegetjük a FINA 13. világbajnokságát, mely hivatalosan úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság névre hallgat. A pénteken kezdődött római esemény tizenhét napjának mintegy hatvanöt versenyszáma közül minket természetesen azok érdekelnek, ahol érmes reményekkel szállunk vízbe: tizenhat fős úszó válogatottunkra és természetesen vízilabdacsapatainkra fókuszálunk elsősorban. A tegnapi, a magyar úszóválogatott esélyeit taglaló cikkünk után most az egyaránt (arany)éremesélyes női, illetve férfi vízilabda válogatottunkkal foglalkozunk.

Két válogatott, nagyjából ugyanazok az elvárások: a magyar vízilabda hagyományaihoz méltóan nem kéne leszerepelni, sőt dobogóra kellene kerülni, mert hát ugye pólóban mi lennénk a császárok, vagy mi a fene. Még a férfi válogatott kapitánya, a negyedik (győztes) olimpiájára készülő Kemény Dénes előre megmondta, hogy ne várjanak sziporkázó játékot csapatától, mi több, nem lenne tragédia a vébé nem megnyerése sem, addig Petrovics Mátyás, a nők vezetője arról beszélt: elégedett lenne a négy közé jutással is.

Kemény-legények felkészülés közben: nézze meg az alábbi rövid videót a férfi válogatott a világbajnokság előtti egyik utolsó edzéséről:

A férfiak csoportmeccsei
július 20. 10:50 Magyarország-Kanada
július 22. 18:20 Magyarország-Németország
július 24. 13:30 Magyarország-Dél-Afrika
Előre mosakodnának? Nem valószínű. Inkább csak előrevetítik a várható eredményeket. Az olyan pólós nagyhatalmaknál, mint Magyarország nem az olimpia utáni év szokott a legjobban sikerülni, és akkor még enyhén fogalmaztunk. Az olimpia utáni év világbajnoksága ugyanis a legtöbbször kísérletezéssel, egy új csapat összegyúrásával, sőt, néha még csak nem is azzal, hanem a majdani új csapat legjobb alapanyagainak megtalálásával telik. Női válogatottunk kapitánya, Petrovics Mátyás például a pekingi olimpiához képest hat új játékost épített be gárdájába, s Kemény sem volt rest átalakítani aranycsapatát: öt pekingi bajnokot is hiába keresünk a római vébé keretében (Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Varga Tamás). Szécsi sok apró sérüléséből fakadó hiányzása miatt azonban ott lesz a tornán Nagy Viktor, a hazai pólókapusok egyik legtehetségesebbnek tartott játékosa. De megmutathatja mit tud Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Szívós Márton és Varga II. Zsolt is.

A nők csoportmeccsei
július 19. 9:30 Magyarország-Kína
július 21. 21:00 Magyarország-Olaszország
július 23. 17:00 Magyarország-Üzbegisztán
Néhány szakember – a felkészülés folyamán mutatott játékból kiindulva – félti férfi válogatottunkat, s való igaz, a vébé előtti meccseken alig-alig mutatták meg a Kemény-legények, mire is képesek valójában. Idegenben kikaptunk Romániától, itthon pedig az Unicum Kupán verték el a magyar csapatot a nagy rivális szerbek. De nem is az eredmények, hanem a mutatott játék miatt kell aggódnunk, ha egyáltalán kell. Néhányan amondóak, hogy régen látták ennyire lassúnak, fásultnak és erőtlennek a magyar válogatottat, még mások azzal nyugtatják magukat, hogy a gyengébb felkészülési eredmények csak egy remekül kivitelezett formaélesítés következményei, s Birosék ismét jól fognak játszani – amikor igazán kell.

Petrovics Mátyás: „Csalódott lennék”
„Ha a világbajnokság után tiszta lelkiismerettel azt tudnánk mondani, hogy mindent megtettünk a jó szereplésért, és azt a játékot, amit elkezdtünk játszani, felszínre tudnánk hozni, lenne egy stabilitása a csapatnak a meccseken belül, és nem lenne hullámzás a teljesítményünkben, akkor is emelt fővel jöhetnénk haza. Ha mindezek nem valósulnak meg, és nem sikerül az, amiért a lányok annyit dolgoztak, akkor csalódott lennék” – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya.
A jó játékkal pedig – a csoportbeosztásra pillantva – még ráérünk. Madarasék ugyanis hétfőn (július 20.) a nem túl acélos kanadaiakkal kezdenek, majd két nap múlva következnek a németek, a csoportmeccsek utolsó fordulójában, 24-én pedig a dél-afrikaiak. A fergeteges formát az ez utáni időszakra kellene időzíteni, a vélhetően csoportelsőként továbbjutó magyar csapat ugyanis a nyolcaddöntőben már Spanyolországgal és Olaszországgal is találkozhat.Ha onnan továbbmegy a Kemény-alakulat, az elődöntőben már a bivalyerős Montenegró-Horvátország duó valamelyike is szembejöhet (2007-ben a horvátoktól szenvedtük el egyetlen vereségünket a melbourne-i vébén, ráadásul a döntőben, hosszabbításban maradtunk alul déli szomszédunktól 9-8 arányban). Az előző vébén mindössze negyedik helyen végzett „ősi” riválisunkkal, a szerbekkel valószínűleg csak a döntőben futhatunk össze.

Nem lesz ilyen egyszerű lányaink dolga, Petrovics Mátyás csapata már első meccsén összecsap az évről évre egyre csak fejlődő kínaiakkal, és a mindig veszélyes, ráadásul most házigazda olaszok is a mi négyesünket boldogítják. A női mezőny nagyon sűrű, hangoztatják is néhányan, hogy lényegében tíz válogatott pályázik a legjobb négy helyre. De legalább a lányok jobb formában vannak, mint a fiúk, Drávuczéknak jobban sikerült a felkészülés is: a hollandiai tornán még a rendkívül erős amerikai csapatot is sikerült két vállra fektetniük, mégpedig elég mutatós játékkal.

Válogatottaink esélyeiről csak annyit: mindkét kapitány felkészítette a közvéleményt egy esetleges rosszabb szereplésre is. Kemény például még az Unicum Kupa után nyilatkozta: „Félúton vagyunk a top-csapatok és a középsáv között, tehát előfordulhat, hogy a középsávhoz tartozó megszorongat minket, de az is, hogy meg tudunk verni egy top-csapatot. Amikor top-csapat voltunk, akkor sem volt biztos, hogy megverjük a másik top-csapatot”.

Ezek szerint a vébén nem is biztos, hogy a mi csapataink "lesznek a császárok"?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását