2024. március 29. - Auguszta

"Vizes" világbajnokság = magyar úszósikerek?

Hétvégén kezdődik Rómában a "vizes vébé", azaz az úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság. A HírExtra először a tizenhat tagú magyar úszóválogatottat vette górcső alá. Célok, elvárások és sok minden más.
2009. július 17. péntek 08:19 - Gedei Szilárd
Úszó- és vízilabda vébé – mi magyarok csak így emlegetjük a FINA 13. világbajnokságát, mely hivatalosan úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság névre hallgat. A pénteken kezdődő római esemény tizenhét napjának mintegy hatvanöt versenyszáma közül minket természetesen azok érdekelnek, ahol érmes reményekkel szállunk vízbe: tizenhat fős úszóválogatottunkra és természetesen vízilabdacsapatainkra fókuszálunk elsősorban. Először jöjjenek a rajtkő hősei, nézzük, mit is várhatunk reálisan a tizenhat tagú magyar úszóválogatott tagjaitól!

Pekingtől csak jobb lehet?

A szakemberek és a szurkolók szerint egyértelműen jobb szereplést várhatunk úszóinktól, mint amit a tavalyi olimpián produkáltak. Ezekkel a véleményekkel Kiss László szövetségi kapitány sem szeretne vitatkozni, a tizenhat fős magyar úszókülönítmény főnöke is több éremben, illetve döntős helyezésben reménykedik.

Ők úsznak az érmekért
Férfiak: Takács Krisztián, Povázsai Zoltán, Bernek Péter, Kiss Gergő, Gyurta Dániel, Szele Dávid, Cseh László, Kovács Norbert, 4x200 m gyorsváltó.
Nők: Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Pecz Réka, Bordás Beatrix, Tompa Orsolya, Hosszú Katinka, 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, 4x100 m vegyes váltó.
„Három-négy érmet és a pekingi olimpiáénál lényegesen több döntős helyet várok a csapattól” – mondta el a HírExtrának a kapitány. „ Ami azonban változás az akkori felálláshoz képest, hogy ezúttal szélesebb a magyar válogatott palettája, ezért aztán több versenyzőt is várok döntőbe” – indokolta Kiss elvárásainak növekedését.

Mint köztudott, Pekingben három férfi versenyzőnk, Cseh László, Gyurta Dániel és Kiss Gergő, a nőknél pedig csak a 4x200 méteres gyors váltónk tudott finálét úszni.

„Az egyéni számokban Verrasztó Evelynt és Hosszú Katinkát több számban is döntőbe várom, illetve a 4x200-as férfi, és női gyorsúszó váltónak, sőt a 4x100-as női gyors váltónak is adok egy kis esélyt a döntőbe kerülésre” – osztotta meg a HírExtrával várakozásait úszóválogatottunk szövetségi kapitánya.

Ismét Cseh Laci tartja majd az "aranyesernyőt"?

Ők is utaznak
Úszóválogatottunkon kívül férfi és a női pólócsapatunk, valamint négy műugró, négy műúszó és három hosszútávúszó utazik Magyarországról Itáliába a július 17. és augusztus 2. között megrendezésre kerülő vizes világbajnokságon. A HírExtra természetesen ezen sportágak magyarjairól, s az ő esélyeikről is beszámol a közeljövőben.
A tizenhat magyar vébérésztvevő között ráadásul olyan versenyzőket is találunk, akinek a meglepetés okozása lenne a feladata. Bernek Péterben például nem véletlenül bízik Kiss László:

„Ő már az ifjúsági Európa-bajnokságon is kitűnően szerepelt, nem véletlenül került be a 4x200-as gyors váltóba sem. Nagyon fiatal úszóról van szó, ’92-ben született” – mesélt egy cseppet a magyar úszósport egyik legtehetségesebb képviselőjének tartott Bernekről Kiss. „A meglepetéseket azonban olyan értelemben is vehetjük, hogy olyanok, akik tavaly nem kerültek döntőbe, például Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka idén akár éremközelbe is kerülhetnek” – tette hozzá a kapitány.

A pekingi olimpiai játékokon mutatott teljesítmény felülmúlása egyébként teljesen reális célkitűzés, Cseh Lacitól például mindenki elvárja az érmeket. Első számú csillagunk elmondása szerint jót tett neki az olimpia utáni majd’ fél éves pihenés, azt azonban minden hozzáértő láthatta, hogy a néhány hete Egerben lezajlott országos bajnokságon még nem volt minden rendben vele, elsősorban mentális értelemben.

Abban úsznak, amiben akarnak


A magyar szövetséget is érintő össznépi dresszmizéria megoldásaként egyébként minden magyar úszó annak a sportszergyártó cégnek a modelljében úszik, amelyikben akar – magyar válogatott hivatalos szállítója, az olasz Arena kilátásba helyezett büntetései ellenére is.

Az első úszódöntőt július 26-án rendezik az 1930-ban épített, de a világbajnokságra felújított Foro Italico vadonatúj, több mint 13 ezer néző befogadására alkalmas medencés arénájában. Reméljük, hogy a férfi 400 méteres gyorsúszás (Bernek Péter, Kiss Gergő) fináléjában magyar versenyzőnek is szurkolhatunk majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. július 17. 14:39
vizes világbajnokság = dopping világbajnokság
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását