2024. május 10. - Ármin, Pálma

Húsz év után újra vérfürdők a tengerekben

Több ország küldötteinek részvételével vette kezdetét a Nemzetközi Cethalászat Bizottság (IWC) éves konferenciája, mellyel kapcsolatban már hetek óta az a hír járja, hogy heves viták várhatók a kereskedelmi cethalászat tiltásának jövőjéről.
2009. június 23. kedd 13:09 - Tatai Gábor
A konferencia hétfőn vette kezdetét, melyen az összegyűlt nemzetek a cethalászat mellett ágáló tagországok nyomására arról fognak dönteni, hogy feloldható-e a több mint két évtizede fennálló moratórium a kereskedelmi céllal történő cetvadászat felett. Az egykori megállapodással már kimondásának legelejétől fogva dacoló államok, mint Izland és Norvégia saját magának szabott éves kvótát a közelmúltban, míg Japán mintegy 900 bálnát dolgoz fel évente, saját bevallása szerint ˝tudományos kutatási˝ célból. A három ország most nem csak a halászati szabályozások enyhítéséért száll harcba, de a bálnahús nemzetközi kereskedelméért küzdő lobby élére is állt, mely első körben azt szeretné megakadályozni, hogy a környezetvédők bizonyos ceteket a védett fajok listájára tegyenek.



A legtöbb faj veszélyeztetett

Bálnavadász kiskapuk
A moratórium kimondása után, a bálnavadászatnak háromféle törvényes lehetősége maradt világszerte: a Norvégiához hasonló országok hivatalos úton tiltakoznak az IWC határozata ellen, saját magukat a memorandum alól felmentik. A második lehetőségre a tökéletes példa Japán, aki a ’86 után meghirdette a saját ˝tudományos cethalászat programját˝, melynek keretei között a bálnapopulációk méreteit és dinamizmusait érintő kutatásokra hivatkozva ejtik el a tengeri óriásokat. A legtöbbször azonban, a laboratóriumok által fel nem használt hús bolti forgalomba kerül. A környezetvédők a program legelejétől fogva sejtik, hogy a tudományos álca mögött, voltaképpen a kereskedelmi cethalászatért küzdők zászlóshajóját kell érteni, semmint a Japán kormány ökológiai aggályait. A harmadik törvényes lehetőség, amikor például az Egyesült Államok az alaszkai őslakos törzsek egyedüli megélhetési forrására tekintettel kizárólag saját felhasználásra engedélyezi bizonyos fajok szabad vadászatát.
Az ellentábort olyan környezetvédelmi csoportok aktivistái és bálnavadászat ellenes országok teszik ki, mint amilyen Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, vagy Ausztrália, akik attól tartanak, hogy a bálnavadászatban leginkább érdekelt nemzetek triumvirátusának kezdeményezéséhez más országok is csatlakozni fognak. Ez a gyorsan felfejlődő megosztottság - egyes spekulációk szerint - akár az IWC széteséséhez is vezethet. Ha a cetvadászat melletti országok azt érzik, hogy követeléseik süket fülekre találnak, könnyen lehet, hogy egy blokként fognak kilépni a bizottságból.

A bálnavadászat több ezer éves történetének modern fejezetében a technikai vívmányok egy tucat cetfajt egészen a kihalás szélére taszítottak. A nyolcvanas években tetőző környezetvédelmi mozgalmak 1986-ra vezettek odáig, hogy az IWC kihirdette a kereskedelmi céllal történő cetvadászat moratóriumát. Az elmúlt két évtizedben, hála a tiltásnak, néhány populáció újra lassú növekedésnek indulhatott, ám a legtöbb faj még így is veszélyeztetettnek számít. A moratórium fennállásának ellenére, ’86-óta csaknem 40 ezer bálnát ejtettek el világszerte, többnyire az olyan országok partvidékein, melyek nem írták alá az egyezményt, vagy melyek ˝tudományos kutatás˝ és ˝természetes megélhetési forrás˝ címén jegyezik a zsákmányt.

Üzleti megfontolások

Több természetvédelmi csoport is meggyőző kimutatásokkal készül szembeszállni a bálnavadászat melletti gazdasági érvekkel. A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) például arról igyekszik meggyőzni, elsősorban az északi országokat, hogy az úgynevezett ˝barátságos˝ bálnáknak sokkal nagyobb a turisztikai értékük, semmint a feldolgozóipari. Ezek a kíváncsi és roppant intelligens állatok, sokszor méterekre megközelítik a hajókat, ám az eddig csak könnyű prédának ismert termetes emlős az elemzések szerint tömegével vonzaná a természet érintése után sóvárgó látogatókat is, élelmiszeri alapanyagért való vadászata gyakorlatilag pénzkidobás.



Egy másik nemzetközi csoport, a Világ Vadvilági Alap (WWF) állítása szerint, Japán és Norvégia túlságosan bőkezűen támogatta saját cethalászati iparágat, ami még így is veszteségessé vált a rohamosan emelkedő költségek és a bálnahús keresetének visszaesése miatt. A gazdasági mutatók szerint, 1988 óta Japán 188 millió dollárral támogatta az iparágat, ami még a 2009-es évadra is 12 milliós extra büdzsét igényel a puszta fennmaradásához.

Norvégia - saját magának évente kiszabott - 885 állat elejtését lehetővé tevő kvótájának mindössze 70 százalékát képes felhasználni, míg a vezető bálnavadász cége, a Lofothval 47 tonnát érintő húsexport koncessziót léptetett életbe. A Greenpeace szerint ez csak azt jelentheti, hogy mivel a saját termékét nem tudja belföldön eladni, a cég áron alul kíván tőle megszabadulni, többnyire a Japán piacokon. Kérdéses, hogy ezen tények ismeretében, mennyire megalapozott a bálnavadász lobby reformkövetelése az IWC moratóriumával szemben.
Forrás: HírExtra / Deutsche Welle / BBC News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását