2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Balázs Péter: a Külügyminisztérium mindenben segíti az új Ep-képviselőket

A Külügyminisztérium és Magyarország EU mellé rendelt brüsszeli állandó képviselete minden segítséget megad az újonnan megválasztott európai parlamenti (EP) képviselőknek, hogy kellő tájékozottsággal láthassák el munkájukat.
2009. június 7. vasárnap 19:45 - HírExtra
A szaktárca vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy megválasztott EP képviselők pártcsaládok szerint tagozódnak be a strasbourgi/brüsszeli testület munkájába, de ez nem zárja ki, hogy a pártérdekeken túl időnként más érdekeket is megszólaltassanak. Ilyen lehet nagy európai kérdésekben közös nemzeti álláspont képviselete, a régiók felzárkóztatása, a kisebbségpolitika.

A magyar választók vasárnap döntöttek, ki legyen az a 22 politikus, aki Magyarországot képviseli az Európai Parlamentben. Mandátumuk öt évre szól, hosszabb időszakot ölel fel, mint általában egy kormány vagy parlament hivatali ideje, ennek megfelelően a felelősségük is nagyobb - közölte Balázs Péter.

Mint kiemelte, a hazai kampányban domináltak a pillanatnyi belpolitikai szempontok és erősen háttérbe kerültek az EP tevékenységével és mandátumával összefüggő, hosszabb távú európai ügyek, mint például az energiabiztonság kérdése, Európa versenyképessége, az unió bővítése, intézményei, költségvetése, agrárpolitikája.

A Külügyminisztérium egy másik uniós intézményben, az EU Tanácsában szervezi és irányítja a magyar érdekek képviseletét. A Tanács az Európai Parlament társa a döntésekben, ezért fontos a jó együttműködés a két intézmény között. A szaktárca, és Magyarország EU mellé rendelt brüsszeli állandó képviselete minden segítséget megad az újonnan megválasztott EP-képviselőknek munkájuk ellátásához - mutatott rá a külügyminiszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását