2024. április 20. - Tivadar

Balázs: Kampányfogás a Fidesz-szlovák vita

A Fidesz és a szlovák parlament közötti vita az európai parlamenti (EP) választási kampány része - mondta Balázs Péter tárcavezető szerdán az MTI-nek.
2009. június 3. szerda 21:40 - HírExtra
"A kiéleződött vitát a Fidesz és a szlovák parlament között az európai parlamenti választási kampány részének tekintjük. Remélem, hogy az átmenetileg felhevült indulatok nem fogják megzavarni azt a hosszú távú építkezést, amelyet a magyar kormány kezdeményezett. Ez a folyamat akkor halad előre, ha mindkét részről megvan az őszinte szándék, és ezt konkrét tettek bizonyítják" - hangsúlyozta Balázs Péter.

A külügyminiszter kiemelte, hogy az ügyben szlovák partnerével is beszélt telefonon.

A Fidesz elnöke Esztergomban május 23-án egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen rendezett választási nagygyűlésen azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

A szlovák parlament ezzel kijelentéssel kapcsolatban tart szerdán délután rendkívüli ülést. A tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli a Fidesz elnökének és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.

Az ülésen felszólaló Robert Fico kormányfő "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti. A szlovák miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat jónak és több tekintetben a nemzetközi szintet meghaladónak tartja.

Az ügyben megszólalt a szlovák külügyminiszter is. Miroslav Lajcák szerint Pozsony különbséget tesz a magyarországi kormányzat és ellenzék között, Orbán Viktor vitatott kijelentései ezért nem terhelik a hivatalos államközi kapcsolatokat.

A Fidesz a leghatározottabban elítéli, és már-már tragikomikusnak tartja a szlovák kormány nyilatkozatát, illetve azt, hogy a szlovák parlament rendkívüli ülését összehívták annak érdekében, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőjét, valamint a Fideszt és az MKP-t elítéljék - mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke szerdán.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint abszurd és túlzó, hogy egy ellenzéki politikus mondataira a szlovák kormány és parlament így reagál. "Józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy Orbán Viktor neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne, mondatait biztos nem ez motiválta. De az biztos, hogy felelőtlen és meggondolatlan nyilatkozatot tett" - mondta Mesterházy Attila az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

katonabácsi
2009. június 4. 11:02
Nagyon is jól látják a szlovák parlamentben. Orbán kissé túllőtt a célon. Egy rossz, felelőtlen és meggondolatlan kijelentése miatt most vállalja be, amit gondolnak róla a szlovákok. Vagy Orbán ezt komolyan gondolta?
Baradlay
2009. június 3. 21:57
Erdekel valakit,hogy mit vaker ez a Balazs nevu
hazaarulo kommunista!!!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását