2024. április 26. - Ervin

Szent Norbert-év

Szent Norbert-évet rendez péntektől a premontrei szerzetesrend külföldön és Magyarországon is alapítója, Xanteni Szent Norbert halálának 875. évfordulója alkalmából - közölte Ullmann Péter, gödöllői kormányzó-perjel az MTI-vel.
2009. június 6. szombat 07:05 - HírExtra
Mint elmondta, 1134. június 6-án hunyt el Xanteni Szent Norbert, Magdeburg érseke, a premontrei kanonokrend alapítója, erre emlékeznek egy egész esztendőn át a 2006-os, Freisingben tartott generális káptalan elhatározása szerint.

Pénteken és szombaton a Szent Norbert-év kezdőünnepségeit Németországban, Magdeburgban tartják. Mivel ez a környék túlnyomóan protestáns, az ünnepségek ökumenikusak lesznek a Szent Sebestyén-katedrálisban és Norbert egykori sírhelyénél. Szombat délután tudományos ülésszakot tartanak, és utcát neveznek el Magdeburgban Szent Norbertről - tette hozzá Ullmann Péter.

Kitért arra, hogy Norbert-napot tartanak több száz premontrei öregdiákkal Gödöllőn és Szombathelyen. A magyarországi premontreieket összefogó úgynevezett Magyar Cirkária ünnepi programja hétfőn lesz Zsámbékon, ahol a csornai és gödöllői szerzeteseken és nővéreken kívül a nagyváradi rendtagoknak is tart előadást Érszegi Géza történész a rendről és hiteleshelyeikről, majd megtárgyalják a magyarországi rend aktuális ügyeit.

A Szent Norbert-év folyamán a rendalapító ereklyéjét elviszik több templomba, ahol a középkori Magyarországon premontrei monostorok voltak. Ezen kívül nyári egyházzenei esteket, kiállításokat rendeznek Zsámbékon és premontrei estéket tartanak Gödöllőn a Szent Norbert Gimnáziumban.

XVI. Benedek pápa az ünnep alkalmából üzenetet intézett a rendhez, amit az év folyamán ismertetnek a rend missziós nyilatkozatával együtt - mondta a rend elöljárója.

Tájékoztatása szerint a nővérekkel együtt mintegy negyvenen vannak a premontreiek Magyarországon, világszerte pedig hozzávetőleg 1500-an élnek a rend kötelékében. A premontreieket a kanonokrendek körébe sorolják, ami azt jelenti, hogy a lelkipásztorkodáson kívül az ünnepélyes liturgia keretében rendszerint zsolozsmát énekelnek. Ezen kívül II. József (1780-1790) és I. Ferenc (1792-1835) királyok rendeletei óta iskolafenntartók is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását