2024. május 2. - Zsigmond

Fegyverekkel kupecelő franciák és amerikaiak és a "Béketábor"

Franciaország megnyitotta első katonai bázisát a világ egyik legsebezhetőbb, kulcsfontossággal bíró kereskedelmi régiójában, az Arab-öbölben. A létesítményt ’Béketábor’ néven maga Sarkozy elnök avatta fel.
2009. május 29. péntek 16:09 - Tatai Gábor
A hivatalos francia nyilatkozatok szerint, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) területén alapított Béketábor a kalózkodás elleni nemzetközi erőfeszítéseket és a zavartalan kereskedelem védelmét kívánja erősíteni. Az Abu Dhabiban található létesítményben több mint 500 fős állandó katonai személyzet fog állomásozni, egyszerre fogja ellátni egy korszerű tengerészeti, kiképző, légi és logisztikai bázistól elvárható összes feladatokat. A földi és vízi erőkön kívül, a bázishoz három harci repülőgép is tartozik. Az EAE elnöke, Zayed al-Nahayan sejk egy biztonsági konferencián a francia bázissal kapcsolatos megállapodást az ország külpolitikájának egyik „fontos pillérének” nevezte, amely az egész régió stabilitását meghatározhatja.

A Hormuzi-szoros

A „Fehér papír”
Franciaország hivatalosan még tavaly nyáron eszközölt lényegi változtatásokat a stratégiapolitikájában, a kormány által aláírt „Fehér papír” dokumentum értelmében az országnak jobban kell tudnia reagálni egy olyan új világ kihívásaival szemben, ahol a konvencionális katonai fenyegetést tömeges számú és nagyon összetett, világméretű problémák váltják fel. A dokumentum kijelöli az új francia érdekek mentén húzódó stratégiai és földrajzi tengelyt is, mely az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig terjed. Az új paradigma voltaképpen a de Gaulle-i világ tagadása, mely nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a francia külpolitikának függetlennek kell maradni. Sarkozy elnöksége alatt tért vissza az ország a NATO katonai vezetésbe, miatta szolgálnak most francia katonák is Afganisztánban, és az ő kezdeményezésére csatlakozott Franciaország az Öböl menti kereskedelem biztonságát szavatoló nemzetközi erőfeszítésekhez. Denis Bauchard, a nemzetközi kapcsolatok francia szakértője a New York Times-nak nyilatkozva még azt is hozzáteszi, hogy „A jelen kezdeményezés egy hosszantartó együttműködés folytatása Franciaország és az Emirátusok között, ám egyszersmind azt is lehetővé teszi a franciák számára, hogy kiterjesszék hatáskörüket egy rendkívüli stratégiai értékkel bíró régión belül”.
A világ nyersolajforgalmának 40 százaléka, emellett az európai kereskedelmi forgalom közel 90 százaléka annak a szorosnak a partján bonyolódik le, ahol a Béketábor is található. A térség katonai egyensúlya lényegi kérdés az unió összes országának a számára, a francia külügyminiszter, Bernard Kouchner nyilatkozata szerint az új tengerészeti támaszpont felel a környék összes szövetséges államának támogatásáért és kiképzéséért is. Továbbá „biztosítjuk a tengeri kereskedelem nyugalmát az egész régióban, a Földközi-tengeren és az Indiai-óceán felé is” –tette hozzá Kouchner. Az emirátusoknak eljuttatott hivatalos levelében Sarkozy így fogalmazott: „Az állandó francia katonai telepítvény Abu Dhabiban arra a vállalt felelősségre mutat rá, amit Franciaország, mint világhatalom, a hozzá legközelebb álló partnereivel közösen vállalt el a régióban, amely törésvonala az egész világnak is”.

A katonai létesítmény valóban ékes példája annak, hogy Franciaország külpolitikájában az elmúlt években tapintható átrendeződés zajlott le. A Béketábor az első állandó francia katonai bázis, melyet az ország tulajdonképpeni territóriumán kívülre telepítettek azóta, hogy a dekolonizációs idők fél évszázaddal ezelőtt véget értek. A szoros geopolitikai jelentősége a gáz és olaj transzferen kívül az, hogy Abu Dhabi légvonalban mindössze 225 kilométerre fekszik Irántól. Az új bázis mind Mirage, mind Rafaele típusú vadászgépeket ki tud szolgálni, továbbá a 8 hektáros terület széle a Mina Zayed-i kikötővel szomszédos, amely repülőhordozókon kívül, bármilyen más francia hajó fogadására alkalmas. A számos kiképzőközpont és raktár mellett, a telepen csúcstechnológiával felszerelt hírszerző és információgyűjtő központok is helyet kaptak.

Az üzlet

Atomverseny
A tét nem csak a repülőgép-állomány korszerűsítésének ügyében hatalmas, Franciaországnak a kapcsolatok erősítésével nagyon jó esélye van arra, hogy az Emirátusok majd a saját állami cégeit bízza meg a 2017-re elérni kívánt 40 ezer megawattos teljesítmény érdekében telepítendő nukleáris reaktorok kivitelezésével is. Két francia cég, a Total és a Suez már tavaly bejelentette, hogy az állami érdekeltségű Ariva reaktorépítő vállalattal közösen, harmadik generációs nukleáris erőművek telepítését tervezi az EAE számára. Az üzlet összértéke csaknem 40 milliárd dollárra rúg, így tehát nem meglepő, hogy az amerikai GE és a Westinghouse Electric szintén hevesen lobbizik az Emirátusok vezetésénél, az Egyesült Államoknak a hadiiparon kívül, most az áramszolgáltatásban is egy francia konzorciummal kell ölre mennie.
Az Abu Dhabival való együttműködések mélyítése még Franciaország előző elnökeinek ötlete volt, François Mitterrand és Jacques Chirac egyaránt élénk fegyverkereskedelmet folytatott az arab állammal. Párizs és Abu Dhabi között ’91-ben és ’95-ben bilaterális védelmi egyezmény is született, melyet utoljára most kedden aktualizáltak a felek. Sarkozy látogatásának emellett nem titkolt törekvése volt az is, hogy az elmúlt négy év során, a világ egyik legnagyobb fegyvervásárlójává váló Emirátusokkal  kötendő újabb zsíros üzleteket biztosítsa. A körülbelül 8-11 milliárd dolláros megállapodás értelmében az Emirátusok légiereje az összes Mirage 2000s típusú gépét a korszerűbb Dassault Rafale-re cserélné le, ám jelenleg még vita tárgya egy méregdrága műholdas berendezés adásvétele is, ahogyan a hőn áhított civil nukleáris megállapodás is a levegőben lóg. Az új repülőkért folytatott nemzetközi versenyben a francia Rafaele legnagyobb riválisa egyébként, az amerikai Lockheed Martin F-16 Falcon-ja.

A bázis ügye mellett Sarkozy arra is felhasználta a kétnapos látogatását, hogy nyomást gyakoroljon az olajtermelők és fogyasztók közötti eredményesebb tárgyalások ügyében. Sarkozy egy olyan kielégítő szintű megállapodás szükségességét vázolta fel a környék legnagyobb piaci szereplőinek, mellyel el lehetne kerülni a tavalyi évben tapasztalt szeszélyes áringadozásokat: „Miért nem állapodunk meg mi - termelő és fogyasztó országok – egy általános piaci irányárban? Egyedül a meghatározott árak garantálhatnák a hosszú távú befektetések úgy, hogy közben a fogyasztó országok gazdasága sem kerülne eltiprásra”. A találkozón való egyeztetés emellett tőzsde, szállítási, technológiai, szervezeti és piaci ügyeket is érintett. Sarkozy azt is elmondta, hogy a júliusi G8-ak olaszországi találkozójának a tervezett napirendjét is ő kívánja előterjeszteni.

Aggasztó hírek a túlpartról

A térség legnagyobb idegen katonai jelenlétét még mindig az Egyesült Államok adja, az Öböl mentén több légi bázisa, logisztikai központja található, emellett itt üzemel a haditengerészet 5. flottájának Bahrain-i főparancsnoksága is. A Béketábor az elemzők szerint, egyfajta biztosítás is, mivel az iraki törekvések alábbhagyásával az amerikai jelenlét lépésről-lépésre kúszik vissza a térségből. Teherán emellett a múlthéten bejelentette, hogy sikeresen tesztelte ’Sajil’ típusú föld-föld rakétáját, melynek hatótávolsága már eléri a 2000 kilométert is.
Forrás: HírExtra / Al Jazeera / New York Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását