2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sarkozy katonai támaszpontot avatott

Nicolas Sarkozy francia elnök jelenlétében felavatták az Egyesült Arab Emírségekben Franciaország első állandó perzsa-öbölbeli katonai támaszpontját.
2009. május 26. kedd 11:10 - HírExtra
Három helyszínen összesen több mint négyszáz katona fog állomásozni júliustól az Abu-Dzabiban megnyitott bázison. A három helyszín a Perzsa-öböl partján fekvő fülledt emírség kikötője, ahol haditengerészeti támaszpont és logisztikai központ létesült, egy légibázis, valamint egy kiképzőtábor Abu-Dzabi sivatagi részén. A bázis létrehozásával Franciaország fő célja az volt, hogy megmutassa, részt akar vállalni e stratégiai térség biztonságának garantálásában.

A támaszpont a Hormuzi-szorostól nem messze, Iránnal átellenben épült, abban a térségben, ahol a világon kitermelt kőolaj 40 százalékát felszínre hozzák.

A francia jelenlét politikai üzenet az Iránnal szomszédos arab országoknak. "Az állandó katonai jelenléttel Franciaország határozottan kiáll (emírségekbeli) barátai biztonságáért" - jelentette ki Nicolas Sarkozy. Franciaország és az emírségek kedden várhatóan a védelmi együttműködésről szóló megállapodást is aláírnak.

Az Egyesült Arab Emírségek komolyan fontolgatja, hogy a francia Dassault cég hatvan Rafale típusú deltaszárnyas harci repülőgépére cseréli hatvan Mirage 2000 típusú vadászgépét. "Nagyon előrehaladott" szakaszban vannak a fegyverüzletről folytatott tárgyalások - közölte hétfő este a francia elnöki hivatal.

Sarkozy egyúttal lobbizik az arab emírségek vezetőinél az Areva, a GDF-Suez, a Total és az EDF vállalatok alkotta francia konzorcium újgenerációs atomreaktorok szállítására vonatkozó - az Elysée-palota tájékoztatása szerint "25-50 milliárd euró értékű" - ajánlata mellett. Az üzlet elnyeréséért amerikai cégek is versengenek. Az Egyesült Arab Emírségek várhatóan szeptember közepén dönt arról, kivel köt szerződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását