2024. április 23. - Béla

Nem múlt el az összefogás ideje

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke két tárgyalás között nyilatkozott a HírExtrának a magyar intézményvezetők leváltásáról és az anyaországi politikusok feladatáról.
2009. május 28. csütörtök 08:09 - Kőrösi Viktor Dávid
Elnök úr Budapestre érkezett tárgyalni. Milyen részleteket lehet tudni a találkozókról?

Mostanában nem voltak tárgyalásaim a magyar parlamenti pártokkal, kivéve a találkozómat Németh Zsolttal. Nem találkoztam még az új magyar kormány miniszterelnökével, minisztereivel sem, ilyen megbeszélésre csütörtökön kerül sor. Bajnai Gordon miniszterelnök úr hívta meg egyeztetésre a határon túli magyar szervezetek vezetőit.

Milyen eredményt vár?

Fotók: Fejér Bálint

A különböző támogatási kérdések merülnek majd föl, a Szülőföld Alap működéséről is szó lesz. El fogjuk mondani,  hogy a gazdasági válság ellenére is szükség van a Szülőföld Alapra, változatlan költségvetési kerettel. Ebben a pillanatban a határon túli magyar közösségek számára ez nagyon lényeges. Amíg az RMDSZ kormányon volt, igénybe tudtunk venni a román költségvetésből is bővebb támogatásokat, míg ma ez nem áll rendelkezésünkre. Az erdélyi magyar civil szervezetek, a civil társadalmunk pedig – negatív értelemben – megérezné a változást. Erről is szól lesz.

Másfelől lesz egy politikai helyzetelemzés is, sajnos van miről beszélnünk. Az RMDSZ ellenzéki helyzetének jól érezhetőek a következményei. A román kormány intézkedései – például a magyar tisztségviselők eltávolítását említhetjük súlyosan érintik a magyar közösséget –, de vannak más magyarellenes intézkedések is. Jelen pillanatban ez a legfeszültségkeltőbb.

Az intézményvezetők leváltásával kapcsolatban: kiktől várják a segítséget? Az anyaországi politikusoktól, az Európai Uniótól, esetleg önmagukra támaszkodnak?

Szükségünk van arra, hogy Magyarország, a magyar kormány, a magyar parlamenti pártok ne hallgassák el az intézményvezetők leváltásának problémáját, hanem beszéljenek róla, tegyék szóvá, használják ki a különböző kétoldalú kapcsolatokat és egyéb nemzetközi lehetőségeket. Az sem mindegy, hogy az Európai Unió tájékozott-e a kérdésben, s hogyan vélekedik. A közös Európának etnikai feszültségekre nincs szüksége, márpedig most feszültségkeltő intézkedésekről beszélünk.

Az mindenesetre világos, hogy ezt Romániában kell megoldania a két kormánypártnak, az RMDSZ-nek pedig meg kell tennie mindent a román parlamentben és az önkormányzatokban is, hogy valamiképpen ezeket az intézkedéseket ellensúlyozni tudjuk, illetve azok visszavonására késztessük a kormányt.

Mi kellhet ahhoz, hogy újra magyar vezetők lehessenek az eddig magyarok által vezetett intézmények élén? Kormányváltás?


Szerintem nem. Ha kormánypárti politikusok bölcsebbek lettek volna, akkor nyugodtan megtarthatták volna ezeket a pozíciókat a magyar vezetők. Ráadásul még csak nem is arról van szó, hogy az illetők esetleg RMDSZ-esek, hanem arról, hogy magyarok, s ismerik a magyar közösség problémáit. Ennek megértéséhez még csak kormányváltásra sem lenne szükség, hanem szemléletváltásra. Mindazon túl azt gondolom, hogy alapvetően kívánatos lenne a kormányváltás is.

Van esélye egy ilyen szemléletváltásnak?

Egyik-másik kormánypárti politikusnál tapasztaltam, hogy megérti, miről szól a probléma, azonban ez a kormány nagy többségére nem jellemző. Két koalíciós partnerről van szó, akik nagyságrendileg egyenlő erőt képviselnek, s eszmei alapon küzdenek egymással a tisztségekért. A lappangó magyarellenesség mellett ez is oka annak, ami történik.



Az RMDSZ és a PNL, a nemzeti liberálisok stratégiai szövetségéről nagyon sokan beszélnek. Ők milyen magatartást tanúsítanak?

A Nemzeti Liberális Párt ugyancsak szenvedő fél, liberális szakembereket is eltávolítanak az intézmények éléről, csak ennek nincs etnikai vetülete. Ellenzékben együttműködünk a liberális párttal, ők is velünk, nem régen együtt nyújtottunk be bizalmatlansági indítványt, egyébként nem is lenne elég ember a bizalmatlansági indítvány benyújtásához. Együttműködünk, de nem kötjük meg egymás kezét.

Milyen hatással lehet mindez a Magyar Összefogás Listájának sikerére június hetedikén, az európai palramenti választásokkor?

Ami történik, az valóban sokakat ráébreszthet arra, hogy még nem múlt el az összefogás ideje.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását