2024. április 26. - Ervin

Bokros megmondta az EP-választások ars poeticáját

Az európai parlamenti választás valamennyi tagországban most elsősorban arról szól, hogy az egyes kormányok miként tudnak hatékonyak lenni a válságból való kilábalásban. Magyarországon kell a válságkezelés, de ez nem elégséges feltétele a kibontakozásnak.
2009. május 26. kedd 06:44 - HírExtra
Magyarországon a XXI. század első évtizede a felzárkózás szempontjából elveszett. Az ország most azon történelmi kihívás előtt áll, hogy vajon e század második évtizedét is elveszítjük-e ezen a téren? - tette fel a kérdést Bokros Lajos.

Ennek elkerülése érdekében reformok kritikus tömegét kell végrehajtani legalább öt nagyon fontos államháztartási területen. Így az egészségügyben, az oktatásban, a nyugdíjrendszerben, a közigazgatásban - ott elsősorban az önkormányzati rendszer megreformálása elkerülhetetlen -, valamint a közteherviselés rendszerében. Ez utóbbi sem pusztán adócsökkentésről kell, hogy szóljon - tette hozzá.

Bokros Lajos közölte: az MDF politikáját ma elsősorban az különbözteti meg a két nagy pártétól, hogy a demokrata fórum nem csak a válságkezelést, de a reformok tömegének véghezvitelét is fontosnak tartja, míg a szocialista párt számára az utóbbi nyilvánvalóan nem fontos. Ezzel a szocialisták azt a szegénységi bizonyítványt állítják ki magukról, hogy az ország felemelkedése náluk nem esik latba kellő súllyal - mondta Bokros Lajos.

Még inkább éles ez a megkülönböztethetőség a Fidesszel szemben, mivel ez a párt egyelőre a válságkezelés szükségességét is elutasítja. Bokros Lajos szerint aki úgy gondolja, hogy mindazok a megszorító költségvetési intézkedések, amelyeket most megtesz a Bajnai-kormány, szükségtelenek, az felelőtlen. Aki a válság tényét nem fogadja el, nem értheti meg annak természetrajzát, és kezelni sem képes azt.

Bokros hangsúlyozta, hogy az MDF volt az egyetlen párt, amely eddig sem vett részt a populista demagóg politizálásban, s már 2002-ben sem szavazta meg a száznapos programot. A haza szolgálatát, az igazságot, a jövő iránti felelősséget, a szakszerűséget fontosabbnak tartotta, mint a politikai cukorkaosztogatást.

Magyarországnak ma egyetlen esélye van a felzárkózásra, mégpedig a versenyképesség javítása. Olyan termékeket kell tehát előállítani az országban, amelyek jó minőségűek, s gazdaságosan értékesíthetők.

Ha ehelyett az elzárkózást, a nemzeti szűkkeblűséget, netán a védővámokat, a protekcionizmust szajkózzuk, ezzel a leszakadást tartósítjuk, és a szegénységet tűzzük programunk zászlajára - mondta a választási listavezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását