2024. április 25. - Márk

"Izrael támogatása egyben a terrorizmus támogatása?"

Magyarországon nem kapott túl nagy sajtóvisszhangot Dick Cheney American Enterprise Institute-béli beszéde. A volt alelnök azt mondta: Izrael támogatása a terrorizmus támogatása is egyben. A szövegíró azóta repült.
2009. május 26. kedd 07:39 - HírExtra
Magyarországon sem illik Izrael és az Egyesült Államok szövetségét kritizálni – de nem csak nálunk kap napról napra hasonló pofonokat a „hiteles tájékoztatás”, hanem Amerikában is. Alább meglátjuk, miért.

„Szerettem volna, ha a 10 éves unokám megtanulna egy jó kis szót, amivel jellemezni lehetne Cheney beszédét. Most már ismeri azt a szót, hogy >>becstelen<<” – írja cikkében Ray McGovern az Information Clearing House-on, majd hozzátette, hogy Cheney és Obama terrorizmusról szóló beszédeinek apropóján már megtanította az „álszent” kifejezést is az unokával. A „terrorizmus” szerinte ma olyan kifejezés, mint néhány évtizeddel ezelőtt a kommunizmus: van visszhangja, elég jó jelszó arra, hogy fel lehessen sorakoztatni a politikai elit mögött a társadalmat.

Arról ugyan nem tudunk, hogy mekkora – például – az al-Kaida jelenléte az USA-ban, s az sem teljesen világos, hogy pontosan mi motiválja a terrorszervezeteket arra, hogy támadják az USA-t és úgy egyáltalán: a nyugatot. Utálják a szabadságunkat – hangzik a válasz, de ez még nem elég – írja a cikkíró. Vagy annyira mégsem? „Sosem szenvedtek hiányt az USA-ellenességben. A hitünk a szabadságban és vallásban, a hitünk a nők egyenlő jogaiban, Izrael USA általi támogatása… mindez a dühük igazi oka” – mondta a volt alelnök.

Lényeg kimondva

“>>Izrael amerikai támogatása.<< Cheney kimondta a lényeget” – mondja McGovern, majd írja: valóban ez az egyik legfőbb oka az USA-val szembeni gyűlöletüknek. A szerző későbbi rádiós interjújában minderről nem lehetett beszélni, rögtön „ráugrottak” a beszélgetőtársak. Pedig miről is van szó?

Például arról – írja –, hogy Cheney körülbelül harmincszor hozta összefüggésbe szeptember 11-ét, Daniel Pearl lefejezését és Khalid Sheikh Mohammedet, utóbbit mint az egész mögötti mozgatórugót. Khalid Sheikh Mohammed ugyanakkor nem ok, hanem okozat, már következmény volt, ráadásul az amerikai külpolitikáé.

„A muzulmánok nem a szabadságunkat gyűlölik, hanem a politikánkat” – mondott ellent McGovern Dick Cheney-nek a szeptember 11-ét vizsgáló bizottság jelentését idézve. „Amit a muzulmánok látnak, az Izrael egyoldalú támogatása – mindez a Palesztin jogok ellenében is –, valamint zsarnoki rendszerek mögé áll, mint például Egyiptom, Jordánia, Pakisztán, vagy az Arab-öböl államai. Ez az oka annak, hogy amikor az USA külpolitikusai arról beszélnek, hogy demokráciát exportálnak az iszlám közösségekbe, akkor az nem látszik másnak, mint álszentségnek.”

Mindezen túl a New York Times lehozta Osama bin Laden egyik videófelvételéről való tudósításakor bin Laden azon mondatát, amely szerint szeptember 11-e előzménye az volt, hogy „tapasztaltuk az USA-Izrael koalíció zsarnokságát Palesztina és Libanon ellen” - eldugva szerepelt egy belső oldal alján.

Pofon a tájékoztatásnak.
Forrás: HírExtra/Information Clearing House
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását