2024. április 25. - Márk

Etnikai tisztogatás és esély az autonómiára

Kiváló kommunikációs fogás a politikában, amikor valaki védekezés helyett támad, vagy mondjuk azzal vádolja meg az ellenfelet, amit ő tett/tesz/készül tenni. A magyarok nem arról híresek, hogy etnikailag tisztogatnak.
2009. május 18. hétfő 07:29 - Kőrösi Viktor Dávid
Mégis megkapták már. Székelyföldön járva a román államelnök, Traian Băsescu volt az, aki etnikai tisztogatással vádolta meg az ottani magyar vezetőket, mondván nincsenek román vezetők a magyar hivatalokban – holott voltak. Más kérdés, hogy azon a Székelyföldön, ahol a lakosság 80 százaléka magyar anyanyelű székely evidens módon nem román politikai, ebből kifolyólag közigazgatási vezetőkre van szükség, hanem arra, hogy a döntéshozókat az ott élő népesség delegálja.

Az államfő mindenesetre megütközést keltő nyilatkozatával olyan párhuzamokra készteti az emberi agyat, mint hogy a Nicolae Ceauşescu által elindított falurombolás, vagy a Securitate által a magyarok ellen elkövetett embertelenségek egy lapon említhetők mondjuk a csíkszeredai polgármesteri hivatallal, amelyben kevesebb román dolgozik mint székely.

Pontos fogalmazás

Azt sejtjük, hogy az államelnök mire gondolt, amikor etnikai tisztogatást emlegetett, de azért elvárnánk a pontos fogalmazást. Március 15-én Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke igazi vegzatúrán esett át a román hatóságok miatt, akik sérelmezték, hogy a Székelyföldön használatos „megyei tanács” kifejezés helyett „megyei önkormányzat” kifejezést használták a látogatást bejelentő hivatalos dokumentumban. Időrendileg ugyan fordított a történet, de ha nagyon érzékenyek vagyunk a pontos fogalmazásra, akkor saját magunknak is illik pontosan fogalmazni.

Mindeközben érkezik Codrin Munteanu kovászna megyei prefektus, aki mindenhol lecseréli a magyar tisztségviselőket (legnagyobb részben románra), ahol csak tudja, nem foglalkozva az etnikai arányokkal. Ezt csak tetézte a nagykoalíciós kormány napokban elfogadott kormányrendelete, amely lehetővé teszi a decentralizált intézmények vezetőinek leváltását. Ezzel a lehetőséggel az állami intézmények élnek is. A politikai döntések következménye pedig az, hogy a magyar közösség elveszíti tisztségviselői, veszélybe sodorva az erdélyi magyarság kulturális autonómiáját – ezt már Tőkés László nyilatkozta a napokban. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: nem várhatjuk el, hogy azok, akik nem értik a kulturális autonómiát, nem fogják érteni azt sem, hogy miért van szüksége a magyarságnak arra, hogy a saját oktatási intézményeket saját maga vezesse.

Ezt ki lehet egészíteni még azzal, hogy ha egy politikai elit a kulturális autonómia ellensége, akkor azzal a politikai elittel borzasztó nehéz lesz kiegyezni a területi autonómiáról. jelenleg ugyanis nem az látszik, hogy a román politikai elit tanulna idő közben, sőt. Inkább az látszik, hogy kötik az ebet a karóhoz, s az állam területi integritását legkevésbé sem veszélyeztető területi autonómia felé való lassú nyitás helyett még a kulturális autonómia is veszélybe került.

Kommunista gyökerek

Ezen persze nem csodálkozunk akkor, ha tudjuk, hogy a két kormányzó párt, a PSD és a PD-L vezetői elitjének politikai gyökerei a soviniszta kommunizmusba nyúlnak vissza. Legkevésbé sem meglepő ezért, hogy a román pártok közül a nemzeti liberálisokkal a legjobb a magyarság viszonya, akik ugyan szintén nem autonómiapártiak, de legalább nem is gáncsolják a magyarok által eddig elért eredményeket, mindamellett az elmúlt kormányzati ciklusban a magyarok kiválóan tudtak együttműködni a liberálisokkal.

Eddig ugyan a PNL nem sok szót hallatott az üggyel kapcsolatban, ami az adott körülmények között még pozitív fejleményként is értékelhető. Jelenleg úgy tűnik, hogy a román politikai elit legprogresszívebb, legeurópaibb alakulatát képezik a liberálisok, ami két irányból is kötelezettségeket jelent. Egyfelől Crin Antonescuéknak is sokat kell még haladni az európaiság útján, másfelől az RMDSZ-nek is tartania kell magát a stratégiai partnerséghez. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy hosszú távon ők jelentik a székelyföldi autonómia egyetlen, nagyon halvány és nagyon távoli, de legalább pislákoló reménysugarát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását