2024. április 23. - Béla

EP-listák: "érzelmi szálak" és hazaárulás

Június elején európai-parlamenti (EP-) választásokat tartanak, a tagállamok pártjai már elkezdték a felkészülést. A bejutásra esélyes pártok listáit vettük górcső alá.
2009. április 1. szerda 07:19 - Kőrösi Viktor Dávid
Magyarok

A román pártok közül mind a három parlamenti párt bemutatta listáját, ahogy ezt tette a magyar RMDSZ is.

A magyaroknál az RMDSZ-EMNT-listát március 23-ig kellett véglegesíteni, ami meg is történt. Első helyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Tőkés László áll, másodikon Winkler Gyula (RMDSZ), harmadikon Sógor Csaba (szintén RMDSZ), negyedik, talán még befutó helyet pedig az EMNT-által delegált Szilágyi Zsolt foglal helyet. A listán helyet kapott – bár minden bizonnyal nem befutót – Csutak István az európai integráció és regionális politika szakértője, volt államtitkár (RMDSZ), valamint Bakk Miklós politológus, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem docense (EMNT). A lista első három helyén jelenleg is EP-képviselők állnak.

Nemzeti liberálisok

Az RMDSZ volt koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos ügyezető bizottsága 44-21 arányban fogadták el az EP-listát. Vezető helyen Norica Nicolai a PNL elnökhelyettese áll, akit egyértelműen az újdonsült elnök, Crin Antonescu, valamint Bukarest volt alpolgármestere, a (gyengén, de) magyarul is beszélő Ludovic Orban embere. A következő négy hely a jelenlegi europarlamentereké, így Adina Văleané (2.), Renate Weberé (3.), Ramona Mănescué (4.) és Cristian Buşoié (5.). Hatodik helyre a PNL Hunyad megyei elnöke került, hetedik helyen Ovidiu Silaghi, volt kereskedelmi miniszter van. Számunkra is érdekes a nyolcadik pozíció, ugyanis a PNL ifjúsági gárdájának vezetője, Csibi Magor személyében újabb magyar képviselő kerülhet az Európai Parlamentbe. Ennek azonban igen kis esélye van.

Csibi Magor helye amúgy nem volt zökkenőmentes. Eredetileg Adrian Cioroianu neve került a nyolcas szám után, azonban az elnökváltás után (a volt miniszterelnök Călin Popescu-Tăriceanut váltotta Crin Antonescu, aki 1997 és 2000 között ifjúsági és sportminiszter volt) az új pártvezető kitette a helyéről. A pártelnök szerint a volt külügyminiszter, Adrian Cioroianu lépett vissza, utóbbi viszont ezt cáfolta: „Annyit mondtam, hogy tudom jól, hogy kockázatot vállalok” – nyilatkozta az euractiv.ro szerint az eset után Cioroianu, majd elmondta, hogy csak annyit mondott: nem hiszi, hogy reális esélye van a bejutásának akkor, ha a nyolcadik helyet kínálják fel neki.

Cioroianu azóta megszellőztette, hogy a lista második helyezettje, Adina Văleant intim szálak fűzik az új elnökhöz, Crin Antonescuhoz. Ezt az érintett hölgy (aki amúgy tavaly vált el) be is vallotta: „igen, szerelmes vagyok Crin Antonescuba” – idézi a politikusnőt a Realitatea honlapja. A helyzetet hétfőn egy TV-interjúban megerősítette a nemzeti-liberálisok vezetője is, hozzátéve, hogy ez nem volt hatással Vălean politikai karrierjére.

A PNL minimum 20 százalékra, s a 33-ból 7-8 képviselői helyre számít az EP-választásokon, a HírExtra szerint 6-7 hely lehet a reális.

Demokrata-liberálisok

Aki ráfázott
A Demokrata-Liberális Párt Iaşi megyei szervezete visszavonta Alina Mungiu-Pippidi jelölését a párt európai parlamenti listáján, közölte Dan Cârlan államtitkár, a szervezet vezetője. A közlemény szerint időben új jelöltet fognak keresni.

A megyei szervezet március 7-én ajánlotta fel a Román Akadémiai Társaság elnökének, hogy támogatásával induljon az EP-választásokon. A közlemény úgy fogalmazott, hogy Alina Mungiu-Pippidivel csütörtökön folytatott beszélgetés nyilvánvalóvá tette, hogy "nem reális az ő esetleges indulására számítani".

Alina Mungiu-Pippidi attól tette függővé indulását a PD-L listáján, hogy a listán szereplő összes jelölt feleljen meg a Tiszta Parlamentért Koalíció (a Társaság egyik kezdeményezése) kritériumainak. Ennek a követelésnek ellentmondott az államfő kisebbik leányának, Elena Băsescunak a listán való indulása.

Elena Băsescu időközben bejelentette, hogy lemond a párttagságáról, és függetlenként indul.

Forrás: manna.ro
A kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) listáját Theodor Stolojan és a korábban korrupciós botrányba keveredett volt igazságügyi miniszter, Monica Macovei vezeti. Macovei ezzel egy időben belépett a pártba is, amit Emil Boc, a PD-L elnöke úgy kommentált: „ez a dolog” nyereség a PD-L-nek is és Romániának is.

A lista összeállítása sima ügy volt, buktatók nélkül - írja az egyik román hírportál. Majdnem.

Az államelnök – igen dekoratív – lánya, Elena Băsescu ugyanis rendesen felkavarta az indulatokat a párton belül, amikor jelezte igényét egy befutó helyre. Az ügy kevés híján botrányba fulladt, ugyanis a párt Iaşi megyei szervezete visszavonta Alina Mungiu-Pippidit a listáról (bővebben ld.: keretes írás). Mindez röviddel azután történt, hogy a jelölt elégedetlenségének adott hangot Elena Băsescunak a listán való indulása miatt. Ekkor azonban már az államfő lánya bejelentette: függetlenként indul (azaz rá a 2,5 százalékos limit vonatkozik).

Mindezen túl a párt fölött újabb sötét felhők gyülekeznek. „Traian Băsescu vált a hétvégén a belügyminisztérium felderítő és belső rendvédelmi főigazgatóságán (DGIPI) kirobbant megvesztegetési és ingatlanspekulációs botrány egyik főszereplőjévé” - írja az Erdély Ma, amit még az is súlyosbít, hogy az államelnököt hazugságon kapták a témával kapcsolatban.

Az Új Magyar Szó írása szerint 11, az euractiv.ro szerint 15 befutó helyre számít az alakulat – a 33 lehetséges képviselői helyből a HírExtra várakozásai szerint aligha fognak 12-nél többet szerezni. Feltéve, ha nem húzzák át a számításokat a kampányidőszakban fokozódó intenzitással felbukkanó botrányok.

Szociáldemokraták

A PSD az egyetlen párt, amely még nem véglegesítette az EP-listáját, bár várható, hogy ez órákon belül megtörténik. Az egyetlen kérdőjel Lavinia Şandru, akinek a jelöltségét Ion Iliescu, a PSD nagy öregje, a román rendszerváltás emblematikus, ugyanakkor legalább annyira hírhedt alakja vétózta meg. A kolozsvári Szabadság című lap értesülései szerint Şandru le is marad a listáról.

Codruţ Şereş a PSD-lista 10., azaz igen valószínűleg befutó helyén foglal helyet. Ez viszont azért pikáns, mert ellene hazaárulás (államtitkok kiszivárogtatása, illetve eladása) vádjával eljárás folyik. Şereşt a Konzervatív Párt jelölte a PSD-listára, azonban kérdéses, hogy a volt minisztert végül is maradni fog-e.

A listát a szocdemek csak április másodikán, azaz holnap fogják véglegesíteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását