2024. május 14. - Bonifác

Mindannyian az esőtől függünk

Az eső nagy úr. Főleg, ha nem esik. Az aszályos, csapadékszegény időszakok ugyanis az alapvető, létfontosságú élelmiszerek alapanyagát semmisíthetik meg, ezzel elindítva egy dominóhatást, aminek végén nemcsak az éhes, hanem egyenesen a létében veszélyeztetett ember áll.
2009. május 22. péntek 12:59 - Kesjár Norbert
Mezőgazdasággal foglalkozni nem hálás feladat napjaink Magyarországán (sem). Évről-évre azzal kell szembesülnünk egy-egy csapadékszegényebb időszak után, hogy „idén sem lesz jó a termés”, s ezért ismét nehéz helyzetbe kerültek a termelők, a felvásárlók, a feldolgozók és a fogyasztók is. Sokan ugyanis nemcsak akkor érzik meg az aszály árát, amikor kenyeret vesznek.

Öntözni kellene

Idén eddig április-májusban elenyésző csapadék esett a földekre, emiatt ismét amiatt izgulhatunk, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű és minőségű gabonánk, illetve gyümölcsünk.

A hetek óta tartó szárazság elsősorban az Alföld középső és déli részét érinti, de nagy károkat okoz az aszály az ország észak-keleti részén is. Mindezek miatt az előrejelzések szerint idén legalább 30 százalékkal csökkenhet a gabonatermés, így egyrészt jelentősen megdrágulhat a kenyér ára, másrészt drasztikusan csökkenhet az exportra szánt gabona mennyisége is.



Ha nem esik megfelelő mennyiségű csapadék, akkor mesterséges módon kell pótolni a hiányzó mennyiséget. Erre találták ki évszádokkal ezelőtt az öntözőcsatorna-rendszereket.

Magyarországon sajnos elégtelen a csatornák mennyisége és minősége is. A szocializmus évtizedeiben kevés dolog működött megfelelően, de a mezőgazdasági öntözőrendszer igen fejlett és hatékony volt (legalábbis a kor követelményeihez mérve). Később a privatizációval a tulajdonviszonyok egyre bonyolultabbá váltak, így az addigi egységes öntözőrendszer szétaprózódott. Emiatt mára sokszor a földtulajdonos és a csatornatulajdonos személye nem esik egybe, s az egyes földtulajdonosok között is eltérés van az öntözőrendszer használatának és karbantartásának mértékét illetően. Már persze, ahol egyáltalán vannak csatornák…

A rendszerváltás utáni magyar kormányok eddig nem fordítottak különösebb figyelmet az ilyen rendszerek kiépítésére, karbantartására és fejlesztésére, pedig – szakemberek szerint – később sokszorosan megtérülne az arra szánt összeg. A jelenlegi gazdasági helyzetben a költségvetésben „természetesen” erre sincs pénz, viszont talán az erre vonatkozó uniós pályázatokat lehetne ésszerűen kihasználni, már persze ha az önerőre lenne pénzük a gazdáknak. Az ide vonatkozó hatályos kormányzati-uniós program (Új Magyarország vidékfejlesztési program) keretében lehetne pályázni a beruházásokra, melyek költségének – attól függően, hogy pontosan mire is szólnak – 40-70 százalékát kaphatnák meg, a többit pedig nekik kellene fizetniük.



A sokszor a termelési költség fedezésére sem elég bevételt realizáló – s egyébként is több sebből vérző – gazdálkodók azonban érthető módon nem képesek teljesíteni az önrész fizetését sem.

Amíg ezek az áldatlan állapotok fennmaradnak – azaz ameddig a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság mostohagyereke marad –, addig nem lesz e téren sem változás.

A feketemunkásoknak is fájhat a fejük

A mezőgazdasági munkák nagy része idénymunka. Ennek megfelelően csak az év egyes időszakaiban van szükség nagyobb munkaerőre a földeken. Az így dolgozó emberek kielégítő jogi szabályozás híján „napszámban” dolgoznak, azaz anélkül, hogy bejelentenék őket munkáltatóik.

Az ország szegény régióiban a mezőgazdasági munkával megkereshető néhány ezer forint az összes jövedelme egy családnak, így az ő létbiztonságuk is hatalmas veszélybe kerül egy-egy aszályosabb évben.



A jelenlegi jogi szabályozás szerint az alkalmi munkavállalóknak egy egészen túladminisztrált és drága eljárás után szabadna csak a földeken dolgozni. A gyakorlatban emiatt sok helyen egyáltalán nem tartják be a szabályokat, hatalmasra duzzasztva ezzel a „fekete munkások” számát.

Az illetékes minisztérium persze mindig kitalál valamit – nemrég például a túlzottan bürokratikus eljárás egyszerűsítésére az ún. alkalmi munkavállalói kiskönyv kiterjesztését a külföldiekre is, most pedig az átalányadózás bevezetését fontolgatják –, azonban a probléma ezen intézkedéseknél egy kicsit komplexebb megoldási javaslatokat igényel.

Magyarország az Európai Unióban sikerrel pályázhatna az „Európa éléskamrája” megtisztelő címre. Ehhez azonban meg kellene teremteni a feltételeket, mégpedig minél hamarabb. Példának okáért akár már a válságkezelő intézkedések között helyet lehetett volna szorítani egy komplex mezőgazdasági-vidékfejlesztési programnak.

De addig, amíg ez nem valósul meg, továbbra is egy dolgot tehetünk – ráadásul ingyen –, s ez pedig az, hogy reménykedve tekintünk fel az égre. Hátha…
Forrás: HírExtra/MTI/Népszabadság
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. május 24. 12:38
A mezőgazdaságnak egyetlen rákfenéje van: a haszon nem ott képződik, ahol a javakat megtermelik! Belőle élnek a kereskedők, a vegyipar, és mint itt kiderül, az infrastruktúrák tulajdonosai. Ezek gyökeres rendezése nélkül nemhogy éléskamrája, hanem SZEMETESKUKÁJA leszünk Európának!

Egy eretnek ötlet, amivel vitát provokálnék: NEM HISZEM, hogy a globális felmelegedés CSAK hátrányokat jelentene a Kárpát-medencének! A termelésszerkezet megváltoztatásával esetleg még hasznot is húzhatnánk belőle! Az volna jó, ha erre magyar gazdászok jönnének rá és nem holmi "külföldi földtulajdonosok".
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását