2024. március 29. - Auguszta

Ki kell használnunk az agrárpotenciált

Ki kell használni Magyarország agrárpotenciálját, ez lesz az elkövetkező időszak legfontosabb feladata - jelentette ki Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő kedden Szentesen.
2009. május 19. kedd 22:47 - HírExtra
A magyar mezőgazdaság sokkal nagyobb teljesítményre képes, mint jelenleg - mondta az MSZP európai parlamenti delegációvezetője egy lakossági fórumon. Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának egyedüli magyar főtagja kifejtette, az uniós csatlakozás ellentmondásos hatást gyakorolt a magyar agráriumra. A jelenlegi mezőgazdasági támogatási rendszer igazságtalan, aránytalanul dotálja a gabona-, dohány- és cukorrépa-termesztést. Bár a támogatási rendszer feszültségeket teremt a hazai mezőgazdaságban, a nagy számokat tekintve jól jártunk.

Az uniós átlagot tekintve Magyarország a hetedik az egy főre jutó agrártámogatást tekintve, s csupán régi tagországok előzik meg hazánkat - tudatta a képviselő. Tabajdi Csaba elmondta, változtatni kell a magyar növénytermesztés és az állattenyésztés felborult arányán, a jelenlegi uniós támogatási rendszer azonban nemhogy segítené a megbillent egyensúly helyreállítását, hanem tovább torzítja azt. A magyar mezőgazdaság számára kitörési pont a nagy munkaigényű zöldség és gyümölcságazat fejlesztése és a bioenergia lehet. Az energetikai célú növénytermesztésbe azonban csak olyan területeken szabad belefogni, ahol nem folyik élelmiszer-előállítás - közölte a politikus.

A képviselő szerint a június 7-i választás tétje, hogy a két nagy európai pártcsaládban - a néppártban és a szocialistáknál - lesz-e kellően erős magyar képviselet. „Ha a Fidesz túlnyeri magát”, és az MSZP csupán néhány mandátumot szerez, a jobboldali képviselők hiába állítják maguk mögé az Európai Néppártot, a szocialista frakció támogatása nélkül nem lehet megteremteni a többséget a Magyarországot érintő fontos kérdésekben – fogalmazott a politikus. "Nemzeti veszteség lesz, ha az SZDSZ nem küld képviselőt Brüsszelbe", s a harmadik legnagyobb pártcsaládban, a liberálisok között nem lesz olyan képviselő, aki felemelje a szavát a magyar nemzeti érdekek mellett - mondta Tabajdi Csaba. A magyar nemzeti érdekeket senki helyettünk képviselni nem fogja - hangsúlyozta az EP-képviselő. Az elmúlt öt évben azt kellett megtanulni, hogy a magyar érdekeket miként lehet úgy érvényesíteni, hogy közben ne tapossunk a másik lábára - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását