2024. április 29. - Péter

A Föld felfedezése negyed milliót ért

Rekordárat hozott Verne Gyula, A Föld felfedezése című négykötetes munkája a Szőnyi Antikváriuma szombati árverésén. Az 1910-11-ben megjelent műért 30 ezer forintról indult a licit, és meg sem állt 250 ezer forintig.
2009. április 19. vasárnap 07:11 - HírExtra
Jó helyre, a Petőfi Irodalmi Múzeumba került az aukció szenzációja, az eddig ismeretlen Jókai-portré Décsey Ede pesti fényképész műhelyéből. A fotográfiát korabeli fakeretben őrizte meg több mint száz éven keresztül tulajdonosa. A 15 ezer forintról indított dokumentum értékű fényképért 60 ezer forintot fizetett a múzeum.

Hasonló érdeklődés kísérte az aukció további fotótételeit. Kikiáltási áruk többszörösén találtak gazdára Borsos József magyar királyi udvari fényképész portréfotói, Klösz György 1860-as, 70-es években készült portréi (13, illetve 16 ezer forint).

Egenhoffer Teréz az egyik legjelentősebb magyar hegymászónő volt, aki 1896 és 1910 között túrázott és írt cikkeket a hegymászásról. Neve az Egenhoffer-csúcs és Egenhoffer-rés tátrai helynevekben maradt meg. Egész alakos fotóját Mártonfy Gyula 1890 körül készítette. Túrafelszerelésben pedig Kiss István késmárki fényképész örökítette meg. Ezeket egyenként 19, illetve 22 ezer forintért vette meg egy gyűjtő, akinek sikerült megszereznie a sportlady 1902-1903-ra szóló korcsolyabérletét is 18 ezer forintért.

Mindjárt az aukció elején, a 22. tétel árverezésénél megszületett az első 100 ezer forintos leütés. Árpád és az Árpádok című, könyvművészetileg is méltányolható kötetért adtak ilyen magas árat. A két Ferenc József díszalbumért 80, illetve 100 ezer forintot adtak, Rudolf trónörökös 1883-ban magyarul megjelent Utazás a Keleten című díszes kötésű könyve 45 ezer forintról 115 ezerig ért. A Ferenc József korával, és az I. világháborúval foglalkozó történeti munkák iránt nagy volt az érdeklődés.

A Temesi bánság finomrajzolatú, 1776-os, rézmetszetes térképe Temesvár látképével 45 ezer forintról 135 ezerre emelkedett. A gazdagon illusztrált bécsi iparművészeti folyóirat, a Das Interieur egybekötött 4., 1903-as évfolyama 105 ezer forintért kelt el.

Babits Mihály tíz kötetbe összegyűjtött munkáinak bibliofil kiadását éppen 105 ezer forinttal toldották meg, így ütötték le 155 ezer forinton. Az ember tragédiája első kiadása a 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el a nyomdát. Madách Imre drámájának ez a kiadása irodalmi ritkaság, méltán ért el 130 ezer forintos árat. A díszkiadású, négykötetes Shakespeare-színművek, amelyhez Csiky Gergely írt előszót, 70 ezerről 125 ezer forintig bírta.

Megadták a 120 ezer forintot, az 1782-ben Göttingában kiadott, Benkő Ferenc fordításában és átdolgozásában megjelent kötetért, az első magyar ásványtani munkáért.

Jól járt, aki megszerezte a Pallas Lexikont 125 ezer forintért.

Sikeresek voltak a történelmi, dokumentum értékű művek. Egy Mária Terézia által kiadott nemesi oklevélért 105 ezer forinton koppant a kalapács. A Magyar Történeti Életrajzok sorozat darabjai legalább megkétszerezték kikiáltási árukat. A Magyar Földrajzi Társaság díszes kötetei mind vevőre találtak. Verseny folyt a kéziratokért, Ballagi Tibor kézzel írt, első világháborús frontnaplóját, Szemere Bertalan belügyminiszter kéziratos levelét 42, illetve 32 ezer forintért vitték el.

Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes, Mikszáth Kálmán, Radnóti Miklós első kiadású, dedikált műveiért is sokat adtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását