2024. május 2. - Zsigmond

Simonyi közelebb hozta nekünk az űrt

Charles Simonyi felhívta a figyelmet a magyar űrkutatásokra, s kicsit közelebb hozta Magyarországhoz a világűrt.
2009. április 16. csütörtök 19:38 - HírExtra
A kétszeres űrturista második alkalommal látogatott a technikumba, ahol rádióamatőrökel, diákokkal és a hazai űrkutatáshoz kötődő szervezetek képviselőivel, valamint az első magyar műhold, a Masat-1 fejlesztőivel találkozott.

Mint Horvai Ferenc kifejtette, Charles Simonyi második űrutazása alkalmával ismét tudományos kísérleteket hajtott végre a magyar fejlesztésű Pille sugárdózismérővel.
"Ezek komoly tudományos eredményeket hoztak, már folyik a kiértékelés a KFKI Atomenergia Kutatóintézetben" - emelte ki Horvai Ferenc.

Horváth András, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) elnöke Nagy Ernő-emlékérmet nyújtotta át Charles Simonyinak. Az elismerést a MANT Nagy Ernő gépészmérnök tiszteletére alapította, aki az 1960-as években sokat tett az űrkutatás népszerűsítéséért.

Charles Simonyi a találkozón arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban kezdetben nem vették komolyan az űrturistákat, s csak az utóbbi időkben ismerték fel, hogy a magánasztronauták hozzájárulnak az űrkutatás finanszírozásához.

Arra válaszolva, hogy mi lesz a következő kalandja, Charles Simonyi elmondta, hogy feleségével az Antarktiszra készül. Egyébként nem szereti, ha az űrutazást kalandnak nevezik.

"Az űrutazás nem kaland, ez majdnem rutinművelet, amelynek során tudományos kísérletek folynak" - emelte ki az űrturista.

Beszámolója alapján Charles Simonyinak a kéthetes űrutazás után mindössze 1-2 napjába telt, hogy "visszaszokjon" a földi léthez, azaz a gravitációhoz.

"A visszatérés után általában három probléma merül fel. Egyrészt az izomgyengeség, hiszen a súlytalanság után úgy érezzük magunkat, mintha két hétig az ágyat nyomtuk volna. Ez a gyengeség két nap alatt megszűnik, ahogy az egyensúlyzavar is, a vérnyomás pedig egy nap alatt rendeződik" - magyarázta Charles Simonyi.

Az űrturista, aki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről több alkalommal is összeköttetést létesített a rádióamatőrökkel, kifejtette, hogy ez a fajta kapcsolat az internet elődjének tekinthető.

"Eddig nem voltam tisztában azzal, hogy ez milyen nagyszerű médium, amely köré érdekes közösség épült" - hangsúlyozta Charles Simonyi.

Apáthy István, a KFKI Atomenergia Kutatóintézet űrdozimetriai csoportjának vezetője, a Pille főkonstruktőre arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Charles Simonyi a négy új dózismérő segítségével, amelyeket magával vitt az ISS fedélzetére, kalibrálta az űrállomáson lévő tíz készüléket.

"Számunkra a dózismérő kalibrációja volt a legfontosabb. Ezek a mérőműszerek már öt éve repülnek és sejtettük, hogy a tíz készülékből kettő már +alámér+. Charles Simonyi elvégezte a pontos keresztkalibrációt, az adatokat kiértékeltük, s kiderült, hogy az egyiknek 67 százalékos, a másiknak pedig 69 százalékos a pontossága. Amennyiben ezeket mégis használni kell, tudjuk korrigálni az adatokat" - magyarázta.

Apáthy István ismertetése szerint Charles Simonyi naponta mérte saját személyi dózisát, valamint a hálóhelyén lévő sugárterhelést. Az előzetes adatok alapján már most kiderült, hogy a hálóhelyén, ahol csupán az űrállomás fala védi az embert, körülbelül kétszer akkora volt a sugárterhelés, mint az ISS átlaga. A végleges adatokra azonban még néhány napot várni kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását