2024. május 2. - Zsigmond

Simonyi: Az űrutazás megtiszteltetés és felelősség

Charles Simonyi, a magyar származású amerikai űrturista szerint az űrutazás nem pusztán egy kaland, hanem igazi megtiszteltetés és felelősség is - ezért is tett eleget a Vöröskereszt kérésének és vitte fel a szervezet zászlaját az űrbe.
2009. április 16. csütörtök 14:42 - HírExtra
"Régi barátom, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke kért meg, hogy vigyem fel a Vöröskereszt zászlaját az űrbe" - idézte fel Charles Simonyi csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: óriási megtiszteltetés volt számára, hogy ezzel a gesztussal segítheti a szervezet munkáját.

"Elsősorban azért vállalkoztam a két űrutazásra, hogy ezzel a kis lépéssel előbbre mozdítsam a privát űrutazás ügyét; sokan úgy vélik, itt az ideje, hogy átlagos emberek is részesei lehessenek ennek a hihetetlen kalandnak" - hangsúlyozta az űrturista.

Charles Simonyi elmondta, hogy a második utazás alkalmával már lényegesen "otthonosabban mozgott" az űrben, így több rádiókapcsolatot tudott létesíteni, több internetes kérdésre tudott válaszolni, és az űrben készített fotói és videói is jobb minőségűek lettek, mint első alkalommal.

Cáfolta a pletykákat, amelyek szerint konfliktus támadt az amerikai és az orosz űrhajósok között: "a politika megáll a kilövő állomáson, odafent a 6 ember 1 gárdaként dolgozik, semmiféle ellenségeskedés nem volt az asztronauták között".

A sikeres üzletember elmondta, hogy számára három dolog igazán fontos: a család, az üzlet és az űrutazás, amelyek közül a család a legfontosabb. Véleménye szerint mindháromhoz kitartásra van szükség, és arra, hogy az ember ne adja fel az álmait.

"Az űrutazás nem jár igazi veszéllyel, nem kell hozzá vakmerőség, elég jól felkészültnek lenni, a családi életet viszont nehéz összehangolni a komoly és hosszadalmas felkészüléssel" - tette hozzá.

Felesége kérésére Simonyi nem vállalkozik több űrutazásra, ellenben a fiatal ara ötlete nyomán rövidesen "meghódítják" az Antarktiszt.

"A Nemzetközi Vöröskereszt több kerek évfordulót is ünnepel az idén, többek között a szervezet 90 évvel ezelőtti megalapításáét, illetve a 60 éve megkötött Genfi Egyezményét; ezért gondoltuk, hogy a Vöröskereszt zászlaja felmehetne az űrbe, amelyet a Nemzetközi Űrállomás pecsétjével is elláttak odafenn" - mondta el Habsburg György, hozzátéve, hogy a Simonyi által megutaztatott lobogó hamarosan világkörüli útra indul.

Charles Simonyi földet érésének napja egybe esett a Vöröskereszt új, Our World - Your Move elnevezésű nagyszabású kampányának indításával - mondta el Anitta Underlin, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) Európai Zónairodájának vezetője. "Charles Simonyi egy példaértékű önkéntes, aki segíti a munkánkat; ennek szellemében köszöntjük újra a Földön" - tette hozzá.

Charles Simonyi az első űrturista, aki kétszer is tiszteletét tette az űrben. Második alkalommal 2009. március 26-tól április 8-ig élvezhette a gravitációmentes létet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását