2024. április 28. - Valéria

A Világbank az oroszokat gyászolja

Az orosz iparvárosokban krónikus unalom és kétségbeesés ütötte fel a fejét, a Világbank már 6,4 millió munkanélkülivel és 4,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol. Moszkva válságkezelő programja 85 milliárd dolláros, és nem lesz elég...
2009. április 1. szerda 12:59 - Tatai Gábor
A Világbank frissen közreadott, hétfői jelentésének értelmében, az oroszok idén 4,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak. Az adat pontosan az ellenkezője azoknak a tavaly novemberi előrejelzéseknek, melyek még 3 százalékos növekedést jeleztek 2009-re. Az elemzések szerint, a tetemes hiány 6,4 millióra is emelheti a foglalkoztatottságból kiesők számát, hacsak a kormány nem változtat a szociális segélyrendszerén – olvasható a New York Times tegnapi hasábjain.



Hatékony és azonnali cselekvést sürgetnek

Rögvest zuhanni kezdett a rubel
Az elemzést közzétételét követő órákban az orosz rubel 10 napos negatív rekordot ért el, a dollárt 34,2-ért váltották és a nap végére az orosz tőzsde vezető indexei 3 százalékot buktak. Az orosz miniszterelnök-helyettes, Igor Suvalov véleménye szerint, a fekete napot a Világ Bank túlzottan pesszimista jóslatai okozták és felszólította az elemzőket, hogy azonnal vizsgálják felül az előrejelzéseiket.
Oroszország lakosságának csaknem egynegyede tengődik a szegénység szélén, a Világbank ugyan pozitívnak értékeli a kormány összesen 85 milliárd dolláros bankmentő csomagját, ám a pénzből szinte semmi nem jut azokba a háztartásokba, ahol lassan már az alapvető élelmiszerek vásárlása is gondot okoz. Zeljko Bogetic, a Világbank vezető orosz közgazdászának elmondása szerint, az elemzők a gyors cselekvésre figyelmeztetik az orosz kormányt, máskülönben a katasztrófa elkerülhetetlenné válik.

A Világbank most gyors és méltányosan masszív reagálást javasol a felvetett aggodalmakkal kapcsolatban úgy, hogy a gazdasági válság tekintetében a tervezett orosz GDP 6,7 százalékát kellene válságkezelésre fordítani, ellenkező esetben az országnak banki fizetésképtelenséggel, majd csőddel kell számolnia.

Nemzetközi viszonylatban ugyanez az ajánlott követelmény „mindössze” 2 százalék. További ok egy alaposan átgondolt költségvetésre az, hogy az előrejelzések szerint a hordónkénti nyersolaj ára 45 dollárról csupán 53-ra emelkedhet 2010-re. 2008-ban az átlagos piaci ár 97 dollár volt…



A szociális támogatások emelését (!) javasolják

A Világbank aggodalmát fejezte ki a megszűnő munkahelyek nyomán fakadó társadalmi nyugtalanságokkal kapcsolatban is, a munkanélküliség már lassan 6 millió embert érint, további 1,1 millió pedig vagy éppen most kényszerül állást változtatni, vagy csak részmunkaidőben dolgozik. Ha a munkahelyek továbbra is ilyen ütemben szűnnek meg, a krízis az év végére a lakosság 12 százalékát érintheti, a szegénység pedig az orosz emberek 15,5 százalékát fogja bekebelezni, vészesen megközelítve ezzel az elmúlt évtized legsúlyosabb, 20 százalékos adatát.

A Világbank a szociális bérek emelését javasolja, szerintük az orosz munkanélküli támogatást 70 százalékkal, a gyermekjóléti kiadásokat pedig 220 százalékkal kellene megnövelni. Bogetic szerint ezek a reformok már csak azért is fontosak lennének, mert Oroszországban a legégetőbb problémának jelenleg a szociális nehézségek számítanak, a közhangulat nagyon gyorsan fordulhat a kétségbeesésbe.

Csak most omlik rájuk a barakk?

Kapcsolt krízis
A mono-városokban, ahogy az egy hamisíthatatlanul szovjet összekapcsolásnál lenni szokott, ha az alumínium gyár leáll, vele együtt döglik be az elektromos és a hő ellátás is. Ha ez még nem lenne elég, a gyárak az egymás termeléséhez szükséges alapanyagokat maguk állítják elő, ha valami kiesik a láncból, rövid időn belül a három közül egyik üzemben sem lesz tennivaló.
A Világbank előrejelzéseivel egy időben, a BBC moszkvai tudósítója, Richard Galpin Oroszország egyik északi iparvárosában tett látogatást avégett, hogy kiderítse, mennyire valós egy napok óta közszájon forgó orosz tüntetéshullám politikai fenyegetése. A Pikalevoéhoz hasonló gyártelepek még 50 évvel ezelőtt épültek a szovjet tervgazdaság mintapéldájául. A 10-20 ezres lakosságú városok gazdasági profilja kizárólag az alumínium-, a cement- és a hamuzsírtermelés köré szerveződik.

A majdnem kizárólag egy lábon álló, Pikalevohoz hasonló un. mono-városból országszerte több száz van. Ezek a gazdasági válság bekövetkeztével szinte teljesen képtelenek voltak a túlélést lehetővé tevő rugalmasságra, a „bebetonozott” léthelyzetek a gyárak bezárásával egyenesen vezettek az utcára, vagy a munkahely-közvetítők előtt tekeredő hatalmas sorok legvégére.

A modern Oroszország történetében eddig oly ritkának számító kormányellenes hangok rohamosan erősödnek. A még csendes tömegek február közepén egyszer már az utcára vonultak, akkor fekete léggömbökkel gyászolták a frissen megszűnt munkahelyeiket.



A rossz végén fogott probléma

Mivel a település kizárólag a gyárak miatt létezik, az itt lakóknak valóban komoly okuk van az aggodalomra. Amennyiben a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, és az oligarchák, bankok helyett nem kezdik el közvetlenül a dolgozókat támogatni, dühös tüntetések és elhúzódó agónia vár a roppant ország valamennyi régiójára. Talán itt lenne az ideje, hogy Moszkva nem a Világbank „túlzott pesszimizmusával” védekezik, hanem mondjuk leutazik Pikalevoba, és saját szemével néz szét saját háza táján…
Forrás: HírExtra / NY Times / BBC News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását