2024. május 5. - Györgyi

"Magyarország az oroszok ügynöke?"

A "Mol-ügylet" miatt a külügyi bizottság rendkívüli ülését hívta össze Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke.
2009. március 31. kedd 18:45 - HírExtra
Joggal fogalmazódik meg, hogy "Magyarország vagy béna kacsa, vagy Oroszország ügynöke" - mondta Németh Zsolt kedden azzal kapcsolatban, hogy az osztrák OMV hétfőn eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak.

A fideszes politikus szerint jó esetben csak képtelen volt a magyar állam felkészülni a védekezésre, rossz esetben viszont - és azt gondolja, hogy a rossz eset megalapozottan feltételezhető - a "magyar állam tevékeny hozzájárulásával játsszák át orosz kézre a stratégiai jelentőségű Molt". A Fidesz külügyi kabinetvezetője azért feltételezi ezt, mert szerinte nem fordult még elő az orosz energetikai expanzió történetében, hogy előzetes egyeztetés nélkül hajtott volna végre ilyen "behatolást" az orosz állam.

Mint mondta, jó esetben erre a rendkívül barátságtalan lépésre nem véletlenül akkor került sor, amikor az MSZP és az SZDSZ a "miniszterelnöki kutyakomédiával" gyakorlatilag lebénította a magyar államot, és jó esetben csak azért lehet a magyar államot felelőssé tenni, mert évek óta képtelen volt felkészülni arra az orosz doktrínára, mely szerint az energiát a külpolitika eszközeként kívánják felhasználni. Németh Zsolt közölte, hogy az ügy tisztázása érdekében szerda délelőttre összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését, amelyre meghívták Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját és Veres János pénzügyminisztert is.

A fideszes politikus egyben felszólította a kormányfőt, nyilatkozzon arról, hogy tudott-e az ügyletről. A Fidesz szeretne hihető bizonyítékokat hallani arról, hogy a nemrégiben lezajlott magyar-orosz kormánykonzultáción felmerült-e az ügy - tette hozzá kérdésre válaszolva Németh Zsolt, aki szerint Magyarországnak magyarázatot kell kérni Oroszországtól az eset kapcsán. Mint mondta, tudomásuk szerint az OMV már az elmúlt hetekben-hónapokban kereste a vevőt, így az is sokat árul el Magyarországról, ha nem rendelkezett megfelelő információval erről a tájékozódásról.

Kiemelte: a Fidesz előre figyelmezteti a most formálódó MSZP-SZDSZ kormányt, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy meggátolják a magyar stratégiai vállalatok további eladását.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy súlyosan veszélyeztetné Magyarország ellátási biztonságát, ha az oroszok többségi tulajdonába kerülne a Mol, ugyanakkor félő, hogy az orosz cég részvényvásárlása mögötti politikai-stratégiai cél éppen ez volt. Szerinte ez egyrészt bebetonozná Magyarország "extrém" gázellátási kiszolgáltatottságát, másrészt az olajszállítások területén is kiszolgáltatottságot hozna létre.

Németh Zsolt úgy vélte: bebizonyosodott, hogy az OMV céljai nem voltak tisztességesek, és nem zárható ki, hogy a korábbi próbálkozások már eleve orosz megbízásból indultak el. A fideszes politikus ezért helyesnek tartotta, hogy a magyar parlament korábban a "Lex Mol" néven ismertté vált törvénnyel megvédte a magyar olajvállalatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását