2024. május 13. - Szervác, Imola

"Brutális válság van!"

Király Júlia, az MNB alelnöke szerint a recesszió nem olyan, amilyenre tavaly októberben-novemberben számítottak a szakemberek.
2009. március 31. kedd 20:59 - HírExtra
"Brutális válság van" - jelentette ki a jegybanki vezető a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán megrendezett harmadik Pécsi Pénzügyi Napokon tartott előadásában. Az alelnök cunaminak nevezte a gazdasági válság folyamatát, amely a Lehman Brothers amerikai befektetési bank elbukásával kezdődött. Mint mondta: ekkor egy pillanatra megállt a pénzügyi közvetítő rendszer, a bankközi kamatfelárak irracionális magasságokba szöktek, valamennyi piac volatilitása megnőtt és likviditása lecsökkent.

Ez a recesszió nem olyan lesz, mint amilyenre még tavaly októberben-novemberben számítottak a szakemberek. A korábbi évek "V" alakú visszaeséseivel ellentétben "U"-t várnak az elemzők. "De még nem tudjuk milyen hosszú és mély lesz az az U. Egy biztos: súlyos és elhúzódó. 2009-ben biztos, hogy nem lesz fordulat" - mondta.

Az alelnök szerint 2008 októberében az alapkamat drasztikus megemelése szükséges lépés volt. Ennek visszatétele azonban már sokkal nehezebb lépés, borzasztó érzékeny egyensúlyozás kell hozzá.

Király Júlia kijelentette: az IMF csomagra elementáris szükség volt, amelynek célja az egymást erősítő negatív folyamatok megtörése érdekében. Ennek köszönhetően a befektetők szemszögéből az ország sérülékenysége fokozatokkal csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását