2024. április 29. - Péter

A harmadik világháború - közelebb mint gondolnád

Vasárnap a Dél-kínai-tenger nemzetközi vizein szolgálatot teljesítő USNS Impeccable, fegyvertelen amerikai járőrhajót öt darab kínai hadihajó fogta közre.
2009. március 11. szerda 07:29 - Tatai Gábor
A vasárnapi incidens óta szinte percről-percre újabb és újabb vádak fogalmazódnak meg a két ország legmagasabb katonai köreiből. Amerika a nemzetközi jogok semmibevételének titulálta a kínai haditengerészet műveletét, a Pentagon szerint egyenesen megfélemlítés céljából történt zaklatás folyt a dél-tengeren. Az Amerikai Védelmi Minisztérium közleménye szerint a „veszélyes közelség egy tudatosan agresszív kínai manőver benyomását keltette”.



Kínai agresszió?

Több mint etikett
Stewart Upton, az amerikai haditengerészet magas rangú tisztje, a Pentagon szóvivője: „A teljességgel szakszerűtlen kínai manőver megsértette a nemzetközi jogok azon pontját, ami a nemzetközi vizeket törvényesen használó országok biztonságának szavatolását érinti” – nyilatkozta, majd hozzátette: „Elvárjuk a kínai hajóktól a felelősségteljes viselkedést és azt, hogy elhatárolódnak minden provokatív aktustól, melyek súlyos tévedésekhez vagy balesetekhez vezethetnek”.
Először két kínai felségjelzés alatt hajózó cirkáló érkezett a Hainan-szigettől déli irányban 120 km-re járőröző Impeccable mellé, és felszólították az amerikai legénységet, hogy azonnal változtassanak irányt és hagyják el a körzetet. A rádióüzenet szerint, az Impeccable útiránya illegális volt, és amennyiben nem fordulnak el, az amerikai hajónak kell elszenvednie a következményeket – olvasható a Pentagon jelentésében. Mivel a kínai hajók pontos szándéka nem volt ismeretes, az Impeccable előkészítette a tűzoltáshoz szükséges porlasztócsöveket.

A hajó parancsnoka a rádióválaszban barátságos bánásmódot kért a kínaiaktól és azt, hogy garantáljanak egy a szabad elvonuláshoz szükséges, biztonságos útvonalat. Időközben három másik hajó érkezett a helyszínre, és közülük kettő olyan hirtelen fordult be az Impeccable elé, hogy a parancsnoknak azonnali kényszermanővert kellett végrehajtania, hogy elkerülje az ütközést. A Pentagon kommentálása szerint, a vasárnap történtek volt a legutóbbi ékes bizonyítéka annak, hogy a dél-tengeri kínai jelenlét egyre inkább agresszívba csap át.



Amerikai arrogancia?

Kémhajó volt?
A GlobalSecurity.org-on található üggyel kapcsolatos tanulmányt a New York Times idézi: „Röviden arról van szó, hogy az Impeccable-t az amerikai katonaság tengeralattjárók felderítésére használta”. Ugyanitt olvashatunk arról is, hogy „az Impeccable-hez hasonló tengeri járművek, a haditengerészet által mozgósított legcsendesebb hajók közé tartoznak”. Mindezek ellenére azt, hogy az Impeccable (’feddhetetlen’) voltaképpen kémhajó volt, egyik fél sem állítja határozottan.
Kedden – az amerikai nyilatkozatokra válaszul – Kína „elmarasztalta” az Egyesült Államokat a vasárnapi dél-tengeri „feszültségkeltés” okán, ami mellesleg csak mérföldekre történt egy kínai tengeralattjáró-bázistól. „Kína számára teljesen elfogadhatatlan, ahogy Amerika ellentmondásos hírverésekbe bocsátkozva összekeveri a fehéret a feketével” – nyilatkozta ’Ma Zhaoxu’, külügyminisztériumi szóvívő Pekingben.

Kína oldaláról arra már nem futotta, hogy pontosan kifejtse, milyen nemzetközi jogokat is sértett meg Amerika pontosan, de azt határozottan állítja, hogy az Impeccable „Kína speciális gazdasági övezetében tartózkodott, a kínai kormány engedélye nélkül”. Kínán kívül – olybá tűnik – a föld összes országa a Dél-kínai-tengert nemzetközi vizeknek ismeri el, ám most Peking valami olyasmit állít, hogy a kínai partoktól csaknem 200 tengeri mérföldre található terület az ország „speciális” gazdasági térsége, és mint ilyenben, a kínai kormány engedélye nélkül senki nem tartózkodhat.



A dél-tengeri fegyverkezés

Az elmúlt hetekben többször is történt olyan precedens, amely egy ideig-óráig tartó diplomáciai válsághoz vezetett a két szuperhatalom között. Az amerikai haditengerészet admirálisa, Timothy Keating februárban egy eligazításon vett részt Hong-Kongban, ahol abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy a két ország közötti katonai együttműködés mindenfajta átláthatóságot nélkülöz, a kínai kollégák nem partnerek az Amerikát is érintő információk továbbadásában.

Keating azt is mondta, hogy Washingtont már hosszú ideje aggasztja Kína nagyléptű fegyverkezése, különös tekintettel a műhold- és a kiberhadviselés területét érintő gyarapodásra. „A dél-tengeri tömeges tengeralattjáró telepítés, és a fokozott járőraktivitás a probléma csak kisebbik része” – fogalmazott az admirális. A vasárnapi incidens csak hetekkel azután történt, hogy a frissen kinevezett amerikai külügyminiszter asszony, Hillary Clinton Pekingben tett látogatásáról alapvetően optimistán tért haza.

„Nem fenyeget senkit a gyorsan erősödő kínai haditengerészet. A repülőgép-hordozók tervezett építése ellenére sem kívánunk uralkodó szerepre törni” – idézte minap az MTI a kínai haditengerészet helyettes vezérkari főnökét azután, hogy Kína bejelentette új mimic-osztályú atomhajóinak építését. Minden jel arra vall, hogy amikor Peking három hajóval támogatta az Ádeni-öbölbeli kalózok elleni nemzetközi harcot, azt csak afféle tengeri hadgyakorlatnak szánta, az elmúlt évtizedek hosszú csendje után.



Felbolydul az egész térség

Kína gyarapodása nem csak Amerikát tölti el aggodalommal. Ausztrália például Dél-Koreával osztozik a súlyos gyanúban, hogy a térség katonai egyensúlyát a vörös óriás teljesen fel akarja forgatni. A két ország között számos, különböző szintű tárgyalás zajlik a gazdasági és biztonsági együttműködésekkel kapcsolatosan, melyekhez alaphangul a Kínától való rettegés szolgál.
Forrás: HirExtra / NY Times / GlobalSecurity.org / Al Jazeera / The Australian
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását