2024. április 29. - Péter

Az elnyomás ünnepe

Tibet autonómiájának elfogadásáért folytatott sokéves harc újabb fejezete köszönt be ma és tizennyolc nappal később. E két nap nagyban meghatározza a tibeti szellem jövőjét, túlélési esélyeit.
2009. március 10. kedd 20:09 - Pásztor Balázs
Korok árnyéka

Mint azt megírtuk, Tibet egyáltalán nem függetlenedni akar Kínától, hanem csupán azon pontok betartását követeli, amit Kína is aláírt. Napra pontosan ötven évvel ezelőtt ezért tört ki a tartományban vérbe fojtott felkelés, ami miatt a jelenlegi dalai lámának menekülnie kellett. Eme felkérés tizennyolc nappal későbbi leverését Kína - a jobbágyság alóli felszabadulás címszóval - nemzeti ünneppé tette. Nemrég volt a Loszár, vagyis a tibeti újév kezdőnapja is, február 26-án, amit kéthetes ünnepség övez.

Az, hogy Tibet lakossága miként reagál - és hogy Kína miként reagál erre, valamint a világ hogyan reagál Kína reagálása -, az nagyban meghatározza az elviekben autonóm terület jövőjét. Egy függetlenségi háború ugyanúgy elkezdődhet, mint a mély hallgatás és a tűrés kora. De bármi is lesz, egyelőre úgy néz ki, hogy mindkét fél csak veszíthet.

Kína: jobbal simogat, ballal pofoz

A kínai kormány rendesen felkészült erre az ünnepi időszakra. Az újév hatalmas hírveréssel, yuan milliókat nem sajnálva nyílt meg, minden volt ott ami szem-szájnak ingere. Az ott lakó szegényeket (kb. 70.000 fő) egy 145 dolláros (több mint 35.000 ft-os) utalvánnyal ösztönözték szórakozásra, és meghívták a Kínban világhírű Mark „tasan” Rooswelt komikust is. Természetesen mindez arra szolgált, hogy a világ és a tibetiek figyelmét egyaránt elterelje a kissé visszásabb eseményekről.

Tibet határait lezárták, az újságírókat pedig csak nagyobb csoportokban engedik be - így könnyebben lehet őket terelgetni. Mintegy húszezer főnyi plussz embert küldtek az ottani rendfenntartók megerősítésére, és fontosabb utcákon is járőrök cirkálnak. De Kína hosszútávú „megoldásokon” is gondolkodik: Tibet területének jelentős részét a szomszédos tartományokhoz csatolta, ezen kívül pedig hanok millióit telepíti be a területre. Dalai láma mai nyilatkozata szerint „a tibeti kultúra és öntudat "a kihalás" határán van, a tibetieket bűnözőknek, akasztófáravalóknak tekintik”.

A hatalmas szervezőmunka és a különböző ajándékok ellenére, a tibetiek jó része bojkottálta az ünnepet - amit a XVI. dalai láma is támogatott. Indoknak a tavaly ekkori megmozdulás véres leverését hozták fel: ahol emberek haltak meg, ott nincs helye ünnepnek. A megmozdulás az egykori Tibet szinte összes tartományára kiterjedt: Szecsuanban egy szerzetes gyújtotta fel magát tiltakozása jeléül, míg Xinhuában többek közt egy rendőrkocsit röpítettek a levegőbe. A kínai kormány ennek ellenére kitart: meggyőződését - miszerint ők csak a szerzetesek középkorinál is visszamaradottabb, igazságtalan uralmát törölték el - „fehér könyvben” adta ki.

A világot jobban érdekli a pénz, mint az elvek


Noha Kína lépései nem épp demokratikusak, de ez ellen még Hillary Clinton, Amerika új külügyminisztere sem szólalt fel, amikor ott járt - pedig régebben kifejezetten agresszívan szidta Kína Tibet-politikáját. Az EU-Kína viszonyok is helyreálltak (amik azért romlottak meg, mert Sarkozy, amikor EU-elnök volt, fogadta a XVI. dalai lámát) és Afrikában is egyre nagyobb befolyást szerez a kommunista ország. Tehát a világot a válság idején sokkal jobban érdekli Kína gazdasági potenciálja (és a benne rejlő lehetőségek), mint az emberi jogok, vagy a becsület.

Pedig Kína sincs túl jó helyzetben. Igaz ott a recesszió szóba sem jöhet, de a kormány szerint csupán 8 százalékos lesz gazdasági növekedés - ami a szakértők szerint még mindig túl optimista becslés. A hatalmas növekedés kell is az évente több millió munkaképes embert termelő országban, vagy az emberek nem fognak tudni elhelyezkedni. Azonban a világ legnagyobb gazdasági mentőövét bedobó államában így is százezreket bocsájtottak el. Kína pedig egy dologtól tart - mind Tibetben, mind otthon: ha a nép tömegesen vonul az utcára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását