2024. április 20. - Tivadar

Együtt a kisebbséggel - A kanadai lecke

Tatárszentgyörgy üszkös zsarátnokaitól indulva a nemzetnek új esélye van, hogy a kiégettségből a remény útjára lépjen. A kanadai példa a tanulás, a megértés és a folyamatos újrakezdés 400 éves sikertörténete.
2009. március 9. hétfő 14:21 - Tatai Gábor
Kanada Nagykövetségének jóvoltából, a HírExtra is meghívást nyert a Közép Európai Egyetemmel közösen szervezett rendezvényre, melyen Patrick Boucher, a kanadai kormány Indián és Északi Ügyek Minisztériumának a mesztic és indián státusszal nem rendelkező őslakosokkal foglalkozó Összekötő Iroda stratégiai és kommunikációs igazgatója tartott előadást. Boucher úr a kisebbségi politika nemzetközileg elismert szaktekintélye, a HírExtra a cseh példa után, a kanadait ismerteti.

A megosztott társadalom kihívása

Növekvő és fiatalos közösség
Számos más nemzetközi példával ellentétben, Kanada őslakosságának száma az utóbbi évtizedekben erőteljes növekedésnek indult. Születési mutatóik az összlakosság adatainak a duplájára tehetőek. Számuk tíz év leforgása alatt 45 százalékkal ugrott meg, átlagéletkoruk a nem-őslakos lakosságéhoz képest 10 évvel kevesebb. 2006-ra már 54 százalékuk urbanizálódott, a városközpontokban él.
A 33 milliós kanadai népességnek ma 3.8 százaléka őslakos. A csaknem 1.2 milliós ’Első Nemzetbeli’ kisebbség majdnem fele indián, több mint egyharmada mesztic, a maradék pedig az inúit és státusz nélküli indián lakosságból tevődik össze. Az ország csaknem 610 őslakos közössége 11 nyelvcsaládnyi verbális kódot használ és 50 különbözőféle nemzeti vagy kulturális háttérrel rendelkezik.

Boucher úr összefoglalása alapján, az Első Nemzet egyéni és családi jólétét háromfrontos fenyegetettség jellemzi (ahogyan a magyar cigányság társadalmi kálváriájának is három arca van – a szerk.). A szociális problémák magva maga a szegénység, mely abból a tényből is eredeztethető, hogy az őslakosok átlagjövedelme a nem-őslakos kanadaiakhoz képest 33 százalékkal kevesebb.

A második front az oktatás, a 25 és 64 év közötti első nemzetbeliek 34 százalékának nincs középiskolai végzettsége és csak 8 százalékuk jut el a diplomáig. A problémák harmadik vonulata az egészségügy: az olyan betegségek, mint a hepatitisz, a TBC vagy a cukorbaj 4-10-szer gyakoribb az őslakosok esetében. Komoly probléma a fiatalkori terhesség és az öngyilkosság is.



Egy felvett kesztyű

A kanadai kormány Indián és Északi Ügyek Minisztériuma a felállított pontos diagnózis tükrében, egy olyan hatékony akció tervet dolgozott ki, mely egy több mint 3 milliárdos, évenként folyósított őslakos segélyező alap mellett, egy konkrét gazdaságélénkítő programot is tartalmaz. A siker titka nem a számokban, hanem abban van, hogy a tüneti kezelés egy nagyon racionális, hosszú távú gazdasági tervezéssel jár együtt.

Az oktatási célból leválasztott összeg részeként egymilliárd kanadai dollár (190 milliárd forint)  illeti annak az évenkénti 120.000 diáknak az ügyét, akik általános vagy középiskolai tanulmányaikat végzik, és másik 300 millió azokat, akik az érettségi utáni tovább tanulásban gondolkodnak. Az országban mintegy 110 központ üzemel, melyek profilja a kulturális örökség és oktatás ügyeinek szolgálata.

Az őslakos egészségügy-támogatás költségvetése több mint 2 milliárd, melynek részeként a közösségek eszköztámogatást kapnak, valamint közösségi és családszolgáltatásokhoz juthatnak. A kormány szociális támogatása olyan alapszükségleteket érint, mint amilyen az étel, a ruházat, vagy a menedékhely biztosítása. A támogatások különleges részeit képezik az olyan kezdeményezések, mint az őslakos nyelvek és kultúrák támogatása, vagy éppen a városi fiatalság és a nők jogainak szavatolása.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását