2024. május 22. - Júlia, Rita

Gyurcsány,csak csínnyán a szavakkal!

A Fidesz óva inti Gyurcsány Ferencet a meggondolatlan lépésektől, hiszen a kormányfő külföldi mozgását és hazai nyilatkozatait azonnal "beárazza" a piac - mondta Nógrádi Zoltán fideszes képviselő az Országgyűlés európai ügyek bizottságának csütörtöki ülés
2009. március 5. csütörtök 10:10 - HírExtra
A szocialisták szerint a Fidesz nyilatkozataiból az derül ki, hogy konszenzus van a kormány szakmai javaslataival kapcsolatban.

A Fidesz arra kéri a kormányfőt, hogy a továbbiakban megfontolt, egyeztetett állásponttal lépjen a nemzetközi színtérre. Egyeztetnie kellene az Országgyűléssel és a regionális partnerekkel is - hangsúlyozta Nógrádi Zoltán a bizottsági ülésen, amelyen Gyurcsány Ferenc kormányfő a gazdasági válság hatásairól és a hétvégi informális uniós csúcsról beszélt.

Az uniós csúcson Magyarország nehéz helyzetbe hozta a régió több országát. Gyurcsány Ferenc lépéseinek következtében a térség országai elhatárolódnak Magyarországtól - tette hozzá.

"A magyar kormány olyan eszközöket próbált elfogadtatni, amelynek szakmai tartalmában kivetnivalót nem biztos, hogy találhatunk, de módszertanában viszont borzasztóan elhibázott lépéssorozat kísérte ezt" - mondta Nógrádi Zoltán.

Magyarország nemzeti válasza a válságkezelésre elégtelen. A magyar kormánynak nincs eszköze arra, hogy megfelelő válaszokat adjon, mert Magyarország nemzetközi pénzügyi gyámság alatt áll - hangsúlyozta a politikus.

Gál J. Zoltán, a bizottság szocialista tagja szerint a Fidesz nyilatkozatából az derül ki, hogy konszenzus van a kormány szakmai javaslataival kapcsolatban. Ha pedig a Fidesz egyetért a kormány javaslataival, akkor ezt képviselje az Európai Néppártban - mondta a politikus.

Arra kérjük Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy ha a Fidesz egyetért a kormány javaslataival a gazdasági válság kezelésére, akkor ezt mondja el az európai pártelnököknek, és tájékoztassa a kormányt, hogy mit ért el - közölte Gál J. Zoltán. A szocialista politikus szerint ugyanezt kell tenni a szocialistáknak és a liberálisoknak, megkeresve európai társszervezeteiket.

Gál J. Zoltán kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy a kormány javaslatai megvalósuljanak, hiszen azok nemcsak Magyarország, hanem a régió érdekeit szolgálják.

Eörsi Mátyás, a bizottság liberális elnöke kiemelte: a piac azt is "beárazza", hogy milyen a politikai hangulat Magyarországon.

Más uniós tagországban elképzelhetetlen, hogy ennyire ne legyen párbeszéd a kormánypárt és az ellenzék vezetője között, mint Magyarországon. Orbán Viktornak tájékoztatnia kellett volna a kormányfőt arról, hogy miről tárgyalt a német kancellárral legutóbbi látogatásán - emelte ki Eörsi Mátyás.

Magyarországnak nem sikerült elérnie, hogy a térség egésze kapjon támogatást. Ugyanakkor az a körülmény, hogy a Nyugat ellenállt annak a törekvésnek: külön egységként kezeljék az új tagországokat, optimizmusra ad okot, így valóban van esély arra, hogy nem lesz "kétsebességes Európa" - tette hozzá.

Nehéz helyzetben van Európa és nehéz helyzetben van Magyarország is - hangsúlyozta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását