2024. május 16. - Mózes, Botond

Gyurcsány bárkivel összefogna?

A globális gazdasági válság nem kezelhető nemzeti alapon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlament európai ügyek bizottságának ülésén csütörtökön.
2009. március 5. csütörtök 10:05 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet "ki-ki alapon" válaszolni a kihívásra, mert annak hatása így nem lesz elégséges. Hozzátette: Európának koordinált, globális választ kell adnia a gazdasági válságra.

Helyes törekvés, hogy a G20-ak és az Európai Unió is próbál globális válaszokat keresni, de ezek a próbálkozások eddig nem vezettek sikerre - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő szerint az 24,5 milliárd eurós, a Világbank, az Európai Befektetési Bank és az Európai Újépítési Bank által közösen meghirdetett programot bővíteni kell forrásoldalról és a beavatkozási célterületeket illetően is.

Az Európai Unió félreérti a magyar szándékot - közölte a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország javaslataival "nem utazik más uniós adófizetők pénzére", hanem azt szorgalmazza, hogy az unió szervezetei együttes, koordinált, átfogó programmal válaszoljanak a gazdasági válság kihívásaira.

A bizottság ülésén a kormányfő megismételte az Európai Tanács március 1-i informális ülésén ismertetett magyar kezdeményezéseket, amelyeket - mint mondta - a régió érdekében fogalmazott meg. E szerint Magyarország az uniónak három hivatalos és egy nem hivatalos javaslatot tett.

A hivatalos javaslatok egyike azt szorgalmazta, hogy a nemzeti kormányok által megsegített bankok ne zárhassák ki ebből a segítségből más uniós államokban működő leánybankjaikat - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint ezt a tervet az Európai Tanács megerősítette.

A második javaslatról szólva a miniszterelnök azt mondta: végig kell gondolni, felgyorsítható-e az euró bevezetéséhez szükséges folyamat, úgy, hogy az érintett országok teljesítik a kritériumokat. Gyurcsány Ferenc azt mondta: ebben az ügyben "érdemi nyitottságot" tapasztalt.

A kormányfő harmadik javaslata szerint az uniós országok kormányainak támogatniuk kellene jegybankjaik törekvését az Európai Központi Bankkal való jobb együttműködés, elegendő pénz eléréséhez az eurózónán kívül is.

A negyedik, nem hivatalos javaslatban Magyarország azt kezdeményezte, hogy jöjjön létre egy európai stabilizációs és integrációs program (eszip) - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint míg az előbbi három felvetést nyitottság, kedvező reakció kísérte, addig a negyedik hatalmas vitákat váltott ki.

A miniszterelnök az utóbbi javaslattal kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországnak nem kért az európai adófizetőktől új pénzt a közép-európai gazdasági és pénzügyi rendszerbe, de vannak országok, amelyeknek fizetőképességük fenntartásához sürgős pénzügyi támogatásra van szükségük. Magyarország nem tartozik ebbe a körbe - emelte ki Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történt megállapodás óta hazánk rövid és közép távon erős, stabil háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy fizetési kötelezettségének eleget tudjon tenni. Kiemelte: az eddig lehívott IMF-es forrásoknak is csak egy kisebb részét költötte el a kormányzat kötvények visszavásárlására, illetve az államadósság finanszírozására.

A mai politikai felállás szerint az MSZP, az SZDSZ és az MDF azt keresi, hogy a fenntartható egyensúlyi pálya mellett miként lehet szerkezeti reformokkal versenyképes a gazdaság, a Fidesz ezzel szemben azt mondja: a baloldal ráront a nemzetére, a miniszterelnököt "a Dunába kell lökni" - ezt már bizottsági vita zárszavában mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint lehet, hogy a Fidesz által képviselt politika, program sok jobboldali szavazó "szívét melegíti", de nem alkalmas Magyarország felemelkedésére.
A kormányfő azt mondta: az ellenzéki párt által megfogalmazott kritika csak akkor hiteles, ha azon kívül is van mondanivalója, hogy a baloldal, a kormány és a miniszterelnök hazaáruló.

A Fidesznek el kell számolnia azzal: úgy próbál támogatást szerezni, hogy szembe megy a reformokkal - jelentette ki a miniszterelnök.A miniszterelnök szerint Magyarország 1998-2006 között távol tartotta magát olyan reformoktól, amelyek hozzáillesztették volna a világ változásaihoz, az ország versenyképessége ezért nem javult. Gyurcsány Ferenc szavai szerint az MSZP 2006-ban akkori koalíciós partnerével, az SZDSZ-szel együtt határozott fordulatot indított el.

Hangoztatta: átfogó, mély szerkezeti reformokra, fenntartható költségvetési pályára van szükség.A Fidesz azonban minden olyan intézkedést támad, amely a költségvetési kiadásokat szűkíti, és amely alapvetően megváltoztatná a nagy állami rendszereket, és az országot versenyképesebbé teszi - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt kérte az európai ügyek bizottságától, hogy "legyen bátor patrióta", ne ijedjen meg az európai vitáktól, ne legyen kishitű és ne szenvedjen "a kis országok állandó nyomorúságától", merje határozottan képviselni az álláspontját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását