2024. május 17. - Paszkál

Még nem állunk készen a soros elnökségre?

Magyarország késében van az európai uniós elnökségre való felkészülésben - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke pénteken Budapesten.Egyre aggasztóbb késedelmet kell behozni a felkészülésben.
2009. január 30. péntek 10:00 - Hírextra
"Ha megnézzük, hogy hol szoktak volt tartani a gyakorlott uniós tagállamok 23 hónappal a hivatalba lépésük előtt, és hol tartunk mi, akkor azt kell mondanom, hogy késésben vagyunk. Sajnos ez a elmaradásunk már veszélyezteti azt, hogy sikerrel éljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyet az Európai Uniós tagság, az ország nemzetközi elismertségének növelése tekintetében kínál" - hangsúlyozta Pálinkás József, az Akadémián megrendezett uniós konferencián.

Az MTA partnerséget kínál a kormányzat számára a magyar EU-elnökség sikere érdekében. Az Akadémia helyszíneivel, munkatársaival és kutatóival nemcsak a lebonyolításban, de a felkészülésben is segítséget tud nyújtani - tette hozzá. A 2011-es magyar EU elnökség szakpolitikai stratégiái című konferencián.

Az Akadémia záloga lehet a folyamatosságnak is: a kormányzati ciklusokon átívelő folytonosság jegyében készek együttműködni az elnökségi feladatokban. Egy másfél éves, vitákkal terhelt kampányidőszak előtt áll az ország, amikor kevés esély van az egyetértésre. Bármilyen összetételű is lesz az új kormány, szervezeti, személyi változások várhatóak az elnökségi felkészülésben is - hangsúlyozta az MTA elnöke.

Pálinkás József szerint a magyar uniós elnökség központi témájának a tudománynak és kutatásnak kell lennie.Az elnök ezt egyebek mellett azzal indokolta: témává kell tenni a tudományt ahhoz, hogy Magyarország megmaradhasson a tudás fellegvárának. Ráadásul a tudomány lehet az egyetértés alapja is Magyarországon - tette hozzá.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint ugyanakkor úgy vélte, hogy Magyarország nincs lemaradásban a 2011-es magyar EU-elnökségi felkészülésében.Kiemelte: mindenkit érdekeltté kell tenni, hogy a felkészülésben és az elnökségben sikeres lehessen Magyarország. Mint mondta, a sikerességhez fontos a politikai konszenzus. Hozzátette: a személyi feltételek is megvannak ahhoz, hogy a felkészülés is sikeres legyen.

Az uniós elnökség nemzeti ügy, mely nem lehet rutin feladat - fogalmazott a házelnök a konferencián.Beszélt arról, hogy 2008 februárjában a parlamentben megalakult mind az öt párt együttműködésével az a munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri a kormány felkészülését az elnökségre.

Hangsúlyozta: 2009 februárjában Párizsban tartják az unió nemzeti parlamenti elnökeinek konferenciáját, ahol egy kézikönyvet készítenek, melyben leírják, hogy milyen feladatokat kell elvégezniük az elnökség ideje alatt a nemzeti parlamenteknek.Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is hangsúlyozta, hogy nincs késésben az EU-elnökségi felkészülés. 2006-ban a kormány már elfogadta az ország uniós stratégiáját. Jelenleg az elnökségi trió másik két tagjával, Spanyolországgal és Belgiummal is szorosan együttműködik Magyarország. Ezzel párhuzamosan a következő, lengyel-dán-ciprusi trióval is egyeztetnek - tette hozzá.

Az államtitkár szerint több problémával kell a felkészülés során szembesülni: így a gazdasági világválsággal és az unión belüli bizonytalan intézményi viszonyokkal.

Az is kérdés, hogy hogyan lesz képes Magyarország 27 ország érdekeit közös nevezőre hozni, ha az országon belül sem sikerül konszenzust teremteni. Csak azok az elnökségek voltak sikeresek, amelyek képesek voltak az unió közös ügyeire koncentrálni és konszenzust teremteni a felek között - emelte ki Csizmár Gábor.

Az államtitkár szerint a siker ugyanakkor nem azon múlik, hogy mekkora egy ország, és milyen régóta tagja az Európai Uniónak. Erre jó példa, hogy a legsikeresebb elnökséget eddig Luxemburg vitte - tette hozzá.

Kolber István kutatás fejlesztési államtitkár szerint a tudomány mellett a kutatásfejlesztés és az innováció lehetne az egyik lehetséges prioritás a magyar elnökség ideje alatt.Kiemelte: fontos azonban azt is megnézni, hogy a magyar elnökség előtti trió milyen figyelmet fordított a kutatásfejlesztésre. Mint mondta, a francia, a cseh, és a svéd elnökség munkájában is figyelmet kapott a kutatásfejlesztés és az innováció. Az államtitkár szerint azonban nem csupán a technikai, hanem társadalmi innovációra is gondolni kell.

Hangsúlyozta: a kormány egymilliárd eurót fordít évente kutatásfejlesztésre, ezt az összeget azonban növelni kell.Bayer József, az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója felszólalásában hangsúlyozta, hogy az EU-elnökségre való felkészülés többet jelent a politikai egyeztetésnél: a szakértői munkára is szükség van. Az egyeztetések során a viták sem takaríthatók meg - mutatott rá.

Az elnökség óriási lehetőség egy-egy ország számára. Ha egy ország jól végzi a dolgát, akkor növeli a presztizsét, amely javítja jövőbeni érdekérvényesítési képességét - mondta Bayer József.
A féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át. A trió mandátuma azonban már 2010-ben elkezdődik, Magyarország partnere Spanyolország és Belgium lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását