2024. május 2. - Zsigmond

Közös energiapolitikát fogunk szorgalmazni

Közös uniós energiapolitikát szorgalmaz majd a spanyol-belga-magyar uniós elnökség, a trió szerint össze kellene kötni az EU-n belüli energiahálózatokat és diverzifikálni kellene a forrásokat - mondta a három ország külügyi államtitkára tárgyalásaik után
2009. január 15. csütörtök 21:37 - Hírextra
"Szeretnénk továbbvinni azt a munkát, amely lehetővé teszi az energiaellátási útvonalak és források diverzifikációját. A tagállamok energiahálózatainak összekötését is fontos programnak tartjuk. Fontosnak tartjuk az energiapolitikán belül is a szolidaritás megjelenését" - mondta Iván Gábor szakállamtitkár.

Diego López Garrido hozzátette: a triónak feladata lesz, hogy akciótervet készítsen az EU számára az energiakérdésben. Az Európai Uniónak közös energiapolitikára van szüksége - hangsúlyozta a spanyol államtitkár.

Olivier Chastel belga államtitkár közlése szerint az energiatakarékosságra is fel kell hívni az európaiak figyelmét.

Iván Gábor rámutatott: hármas elnökség kiemelt témái között szerepel majd a modernizált gazdasági-pénzügyi rendszer megteremtése. A trió szeretné elérni, hogy az EU-ban a pénzügyi szolgáltatások jobban szabályzott és átláthatóbb piacon működjenek, s hogy nagyobb legyen a befektetők biztonsága. Figyelmet fordítanának arra is, hogy hatékonyabb és erősebb legyen a felügyeleti rendszer - tette hozzá.

A szakállamtitkár kiemelte, hogy a közös elnökség tizenegy kiemelt feladata között szerepel az energiaellátás és a pénzügy kérdései mellett a többi között a lisszaboni stratégia folytatása, az európai szociális modell fenntartása és a tagállamok közötti bel- és igazságügyi együttműködés erősítése. A hármas elnökség egyaránt nagy hangsúlyt fektetne a mediterrán együttműködésre és a keleti szomszédságpolitikára. A trió elnökségének vége felé pedig megkezdődik a vita a 2014-től kezdődő uniós költségvetésről - fűzte hozzá.

A három államtitkár egyetértett abban, hogy az esetleges kormányváltások nem befolyásolják majd az elnökség munkáját, a három ország pedig közös politikai felelősséget vállal majd az elnökség sikeréért.

A diplomaták budapesti találkozójukon megegyeztek abban, hogy ezentúl havonta tárgyalnak majd egymással az elnökségi kérdésekről. A februári brüsszeli tanácskozáson véglegesítik majd a prioritások listáját, a terveket az év végén fogadhatja el az Európai Bizottság és az Európai Tanács - mondta Iván Gábor.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt tölti majd be az EU soros elnökségét. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, Magyarország 2011. január 1-jén veszi át a féléves vezetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását