2024. május 2. - Zsigmond

Pálinkás József fiatalokat jutalmazott

Minél korábban meg kell ismertetni a diákokat a kutatók munkájával, hiszen ha végignézünk a tudomány történetén, látjuk, mily sokszor döntötte el a fiatalkori érdeklődés a dolgokat - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, amiko
2008. november 19. szerda 15:50 - Hírextra
Az elismerést öt középiskolás vehette át, akik az MTA Műszaki, Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA) nyári táborának legjobb pályaműveit készítették el.

Az intézet a jövő kutatóit keresve olyan tehetséges középiskolások számára hirdetett pályázatot, akik a természettudományos és mérnöki pálya iránt érdeklődnek. Összesen 16 diák kapott a pályázat révén lehetőséget arra, hogy júniusban egy hétig az MFA csillebérci telephelyén kialakított táborban tanuljon. A tábor célja az volt, hogy a fizika, a kémia, a biológia és a mérnöki tudományok eredményeit integráló multidiszciplináris kutatásokba nyerhessenek betekintést a diákok.

A Tanuljunk egymástól mottóval működő nyári iskolában a fiatalok többféle téma, így a mikrotechnológia, az evolúciós modellek, a játékelmélet, a nanoszerkezetek előállítása közül választhattak, de saját ötleteiket is kipróbálhatták a laboratóriumokban. A nyári iskola utolsó feladataként a tanulók az új ismereteket, tapasztalatokat tudományos dolgozatban összegezték, amelyeket egy fizikusokból álló bizottság bírált el.

Pálinkás József különlegesnek nevezte a kutatóintézet kezdeményezését, hiszen általa a diákok egy hétig részesei lehettek a kutatói munkának, amely időnként a megismerés, a felfedezés semmihez sem fogható örömével ajándékozza meg a tudósokat.

"Fontos felkelteni a fiatalok figyelmét, lelkesedését, e nélkül nem bontakozhatnak ki adottságaik, tehetségük. Fontos megismertetni őket az alkotó munka örömével, mivel csak az alkotó munka teremt értéket" - hangsúlyozta Pálinkás József.

A legjobbnak értékelt dolgozatok szerzőit az MTA pénzjutalommal és Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete című művének CD-kiadásával díjazta. Az 1. helyezett Bartók Róza (Svetits Katolikus Gimnázium, Debrecen) 50 ezer forintos pénzjutalomban részesült. A 2. helyezett Almády Balázs (Eötvös József Gimnázium, Tata) harmincezer forintot kapott, míg a három harmadik helyezett - Bucz Gábor, Kleizer Eszter és Jámbori Attila - személyenként 20 ezer forintos elismerésben részesült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását