2024. április 26. - Ervin

A Malév új keletű KGB-s kapcsolatai

Elkelt a Malév, az új tulaj az orosz állami bank, ám az üzemeltetés az Aeroflot szárnyai alatt fog megvalósulni. Az 1923-ban alapított légitársaság a világon az egyik legrégibb, az orosz cégek közül az egyik legismertebb. Azt viszont, már kevesebben tudjá
2009. január 27. kedd 07:09 - Tatai Gábor
Az orosz milliárdos, Alexander Lebedev csupán pár héttel ezelőtt vásárolta meg az Evening Standard brit napilapot, ezzel váltva valóra ifjúkori álmait. A párt egykori legfiatalabb londoni füle, ezt az orgánumot használta információbankként a ’80 évek legelején. A nosztalgiától sem mentes tranzakció után, az sem lenne meglepő, ha kiderülne, a KGB-s tiszt a Malév járatain ingázott Moszkva és London között.



A kapitalista-idealista

Az Aeroflot
Az Aeroflot Oroszország de facto légitársasága. A moszkvai Sheremetyevo repülőtérről 47 ország csaknem 100 célállomására indít járatokat. Ez a cég bonyolítja le az orosz légi áruszállítás legnagyobb részét, a kilátások szerint 2015-ig az orosz piac 35%-át fogja birtokolni. 2008-ban mintegy 10 millió utasa volt, amely 2015-ig elérheti a 26 milliót is. Önálló moszkvai 3. számú terminálját ez év közepén fogják átadni.
Oroszország 39. leggazdagabb embere az Aeroflot mellett, több európai konszernben is érdekelt úgy, mint szálloda- és üzletláncok tömkelege. Napilapnak sem az Evening Standard az első, már korábban az ő nevére lett szignálva egy tehetős orosz médium is. Az általánosságban vett orosz oligarchák sorsával ellentétben, az ő szerencséje nem ásványi kincseken lett megalapozva, hanem a tőzsdén. Ez okból kifolyólag Lebedev a mai napig egy a „kapitalizmus eszméivel átfűtött idealistának” vallja magát. Ott ahonnan ő jön, ez jelenthetett volna Szibériát is, ám mint tudjuk birodalmak jönnek-mennek, ennek megfelelően az ideológia is New York felé „evolúcionálódott”.

Ellenmondásos személyiség

Lebedev úr aktív szereplője volt az Orosz nemzetállam kikiáltásának, Gorbacsov egyik legbensőségesebb barátja. Az összeomlást követően vagyonának zömét arra használta fel, hogy a csúnya előítéletesség táptalajául szolgáló múltját a független politikus imázsába konvertálja. Az újdonsült „filantrópgondolkodó” első ellenségeit akkor szerezte, amikor a lehetetlen orosz korrupciós helyzet ellen kelt ki. Ezt követően 2007-ig a Duma, az orosz parlament tagja, majd miután beigazolódott, hogy anyagi gyarapodását politikai mélyrepülés kíséri, az üzleti világ kizárólagosságába menekült.

Médiamágnás

2003 októberében azt nyilatkozta, hogy segíteni fog Gorbacsovnak az orosz Független Demokrata Párt megalakításában, mely a gazdasági és törvénykezési reformok mellett, a független orosz média garantálását tűzte ki célul. Az ellenzéki kezdeményezés végül is megbukott, ám Lebedev saját lapjaiban tovább harcol az objektív médiáért: 2006-ban Gorbacsovval karöltve részesedést vásároltak a Novaya Gazeta nevű orosz lapból, mely a Kreml-el szembeni masszív kritikájáról hírhedt. Azzal még nem is lenne baj, hogy a Kreml irányította sajtó ellen kel ki egy lap, amely saját objektivitása mellett saját politikai ambícióit is nyíltan hangoztatja. De az már mosolyra csábító, hogy a Lebedev-Gorbacsov tulajdonos duó égisze alatt olyan cikkek jelennek meg, melyek az FSB visszásságait boncolgatják, holott a szervezet Oroszország poszt-KGB-s hírszerzőirodája.

„Titkos” múlt

Amit lehet tudni, az jobbára egy Times-os mélyinterjúnak köszönhető. A 49 éves üzletember családi háttere is „látszólagos” ellenmondásokkal tarkított: anyja a Kommunista Párt elhivatott tagja, apai nagyapja pedig gyárigazgató, akit a sztálini tisztogatások idején a KGB halállistára tett. A frissen szerzett gazdasági diploma, az ifjú „kapitalista-idealista” Lebedevet - anyja nemtetszésének ellenére - a KGB külföldi-hírszerző osztálya felé terelgette. Saját vallomása szerint, küldetéseinek nem volt katonai vagy fegyveres jellege, kizárólag politikai és gazdasági elemzőként kapta kiküldetését Angliába.

Hogy ebből mennyi az igaz, az majd a történelemtudomány szentséges árkádjai alatt fog eldőlni, már amennyiben cirka 250 év múlva is lesz ilyen intézmény, ugyanis körülbelül ennyi ideig lehet titkosítva a KGB anyag. Ami nekünk most számíthat az talán annyi, hogy ha az Aeroflot tartja tervezetét, 2015-re a Malév is a világ egyik legjobban csengő nevével lesz fémjelezve szerte a felhők fölött. Hogy ez egyben, a legjobban "informáltságot" is fogja-e jelenteni, az csak az üzemeltetőkön múlik.
Forrás: BBC NEWS/Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását