2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jolly Joker

Érzelmi rekordot döntött A sötét lovag, bár ennek okozója már sajnos nem élhette meg ezt a pillanatot. Minden idők egyik leghátborzongatóbb filmje, és a Golden Globe egyik legmeghatóbb pillanata ugyanis vita nélkül Heath Ledger érdeme.
2009. január 13. kedd 12:59 - Pálfi Rita


Christian Bale-re, Batman megformálójára már az első „új” filmben hatalmas súly nehezedett. Neki kellett helyre tenni, amit az eddigi Denevéremberről szóló filmek „elszúrtak”, kihozni a figura sötét oldalát. Ne rettenjem meg senki, a dögös rucis hős nem válik gonosszá, de sokkal többet kapunk küzdelmének emberi oldaláról, a nehézségeiről, és a néha kegyetlennek tűnő döntésekről, mint a Keaton-Clooney vonalon. Pedig az eredeti, képregénybeli Batman ilyen. Ahogy a szintén hús-vér hős Zorro esetében is felmerül a kérdés, vajon a hős csak a nemes célért húz álarcot, vagy ugyanúgy szüksége van rá, mint a bulvársztároknak a nyilvánosságra.



Vele szemben ott áll szíve hölgyének választottja, Harvey Dent, az államügyész, aki nyílt színen küzd ugyanazok ellen, mint Batman. S lám, ez a harcos elbukik; szerelmének és fél arcának elvesztése után már a józan ítélőképességét se találja. A legrosszabb, hogy igazából még hibáztatni se tudjuk a figurát, akinek a film elején még a rendet köszönhette volna Gotham City.

Talán azért is lehetett egy csapásra A sötét lovag minden idők második legnagyobb kasszasikere, mert ezzel még mindig nem ért véget a fantasztikus alakítások sora, pár mondat erejéig nézzük csak meg, hogy kik Batman társai sokszor kilátástalannak tűnő küzdelmében!



Olyan nevek vannak még a tarsolyban, mint Michael Caine, aki Alfred szerepében tündököl. Ő Batman-Bruce legfőbb bizalmasa, a pótapja, aki mindig tudja, hogy mikor kell és szabad beszélnie, és pozíciójához illően, azt is érzi, mikor valamit örökre titokban kell tartania. Mindezt irigylésre méltó eleganciával tálalja számunkra Michael Caine. Az eszmei alapok már megvannak, kell még egy kis technika: ez Lucius képében érkezik a Denevéremberhez (vállalatától, a Wayne-művektől), akit Morgan Freeman alakít. Szintén egy olyan színészről van szó, akitől még nem láttunk rossz alakítást, maximum kevésbé jót. Most sem okoz csalódást.

És már tényleg csak egy személynél állnák meg pár szóra: Gordon felügyelőnél. Gary Oldman figurája sem hétköznapi problémákkal küzd: ő fedezi Batmant, és próbálja ő maga is túlélni ezt a történetet, miközben családja életéért is aggódik. Hibát ő is követ el: korrupt beosztottjainak köszönhetően hal meg Rachel, és ez a tragédia továbbiakhoz vezet. Itt jegyeznénk meg, hogy sajnos Maggie Gyllenhaal várakozásainkkal ellentétben nem nyújtott maradandót a filmben, bár igaz, elég kemény csapatban kellett volna bizonyítania. Hölgyvonalon még mindig várunk egy, a denevérsztoriba illő hölgyet, csak reméljük, hogy a rendező ezt nem érzi felhívásnak Angelina Jolie felé. Ha már választhatnánk, talán Nathalie Portmanre gondolnánk, de nem tudhatjuk, hogy mit főznek ki nekünk a castingolók fellegvárában.



A sötét lovag történetébe nem mélyednénk bele: aki látta, annak úgysem kell. Aki meg nem, az izgulja végig nyugodtan, tényleg csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Már csak azért is, mert brilliánsan ábrázolja annak a világnak az irracionalitását, amiben élünk, és a Hollywoodból megszokott erőszakmennyiséghez képest talán még visszafogottan teszi mindezt. Azért gyerekeknek nem ajánljuk, van pár szembecsukós (legalábbis a gyengébb idegzetűeknek) jelenet, és az egész film összességében hátborzongató. Happy endre se várjunk. Heath Ledger nyugodjon békében, ez film felemelte a legnagyobbak közé. Ijesztő, irracionális, és az első pillanattól a legutolsóig tökéletesen hiteles. Óriási kár, hogy többet már nem láthatjuk, jutalomjátéka lett a végzete.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását