2024. április 25. - Márk

Akik már biztos nem jönnek Magyarországra

2008-at a burgonya, a higiénia és a nyelvek nemzetközi évének választotta az ENSZ. Tavaly volt a békák és a korallok éve is, de sajnos nemcsak emiatt marad emlékezetes a világ közvéleményében. Több jelentős zenész- és színész távozott örökre a világot jel
2009. január 1. csütörtök 08:50 - Pálfi Rita
Január 15-én Brad Renfro halálhíre rázta meg Hollywoodot. A fiatal színész karrierje nem volt éppen felívelőben, Magyarországon Az ügyfél és a Sleepers – Pokoli lecke filmekből emlékezhetnek rá a mozilátogatók. Ez utóbbiban Brad Pitt karakterének fiatal verzióját játszotta. A gyermekszínészként gyorsan híressé vált fiút nem kerülte el a korán magasra jutottak „betegsége”. A fiatal színész kapcsán az utóbbi években csak drogfogyasztásáról és balhéiról lehet hallani, ezzel állítják összefüggésbe halálát is.

Január 23-án holtan találták Heath Ledger színészt, a Brokeback Mountain - Túl a barátságon Oscar-jelölt sztárját. Halálának oka gyógyszer-túladagolás lehetett, ugyanis a színész álmatlanságban szenvedett. Ezért tartják elképzelhetőnek, hogy altatószer a vétkes. Utolsó filmje a Christopher Nolan rendezte Batman - A Sötét Lovag, Joker szerepében, alakításáról színésztársai, majd a lelkes mozinézők is ódákat zengtek. Nem alaptalanul: hátborzongatóra sikerült az őrült bűnöző figurája. Egy kicsit korábbi filmjéből vett részlettel emlékszünk rá, itt kicsit bizalomgerjesztőbb szerepet játszik.



Április 5-én elhunyt Charlton Heston, Oscar-díjas amerikai színész. A közönség többnyire legismertebb alakítása, a Ben Hurban játszott szerepe miatt emlékszik rá, annak ellenére, hogy számos más filmben is közreműködött. Külön érdekes, hogy játszott az 1968-as Majmok bolygójában (sőt annak két évvel későbbi folytatásában is), majd részt vett a sztori újragondolt, Tim Burton rendezte verziójában is. A főgonosz majom, Thade apját alakította, az egyetlent, aki ismerte az emberszabású kolónia származásának titkát.

Május 26-án meghalt Sydney Pollack, Oscar-díjas amerikai filmrendező. Olyan filmekért emlegetik hálásan a nevét a hetedik művészet szerelmesei, mint az 1969-es „A lovakat lelövik, ugye?”, mely címével ellentétben egy maratoni táncversenyről szól. Témája újra aktuális lehet, hiszen az 1932-es nagy gazdasági világválság idején játszódik. De említhetnénk – kronológiai sorrendben továbbhaladva -– A Keselyű három napját, vagy a zseniális humorú Aranykoskámat. Természetesen nem szabad megfeledkezni az olyan sikerekről sem, mint a Távol Afrikától vagy A cég. A rendező utolsó alkotása a tőle megszokott minőséget hozó „A tolmács” volt.

Június 1-én elhunyt Yves Saint Laurent francia divattervező, akit a XX. század egyik legzseniálisabb szakembereként tartanak számon. Munkásságát szavakban nehéz bemutatni, két tőle származó idézettel búcsúztatjuk. Yves Saint Laurent a divatról: "Nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani a divatnak vagy túlságosan kötődni egy-egy irányzathoz. Minden trendet humorral kell kezelni, és nem szabad olyan szinten hinni bennük, ami már korlátozná a szabadságot." A női szépségről pedig így vélekedett: "Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és oldalán egy szerető férfi."

Szeptember 15-én meghalt Richard (Rick) Wright, brit rockzenész, a Pink Floyd billentyűse és alapító tagja. Játéka a kezdetektől meghatározó szerepet kapott a pszichedelikus zenei világú együttesben. A zenész a nagysikerű The Wall után kiszállt a csapatból, 1987-es visszatérésekor aktív szerepet játszott a Pink Floyd újraindulásában. 2005-ben még részt vett a zenekar Live 8 keretein belüli fellépésén a Hyde Parkban. Azonban az együttes a "Rock Hírességeinek Csarnokába" való beavatásán már nem volt jelen, minden bizonnyal súlyosbodó betegsége miatt.



Szeptember 26-án elhunyt Paul Newman, Oscar-díjas amerikai színész. Az Akadémia elismerését A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért kapta. Ennek különlegessége, hogy évekkel azelőtt eljátszotta a másik főhős szerepét (azaz Tom Cruise-ét) a történet egy korábbi feldolgozásában, „A svindler”-ben. Emlékét őrzi még a nagysikerű Butch Cassidy és a Sundance kölyök, és karrierjének korábbi éveiből Tennessee Williams drámájának feldolgozásában (Macska a forró bádogtetőn) nyújtott alakítása.

Október 13-án meghalt Guillaume Depardieu, francia színész. Nevét legtöbben híres apja, Gérard Depardieu miatt ismerték. A fiúnak nem is igazán sikerült kitörnie apja árnyékából. Ebben biztos szerepet játszott az is, hogy a bulvársajtó többnyire a családi csatározásaiktól volt hangos. 1995-ben motorbalesetet szenvedett, számos operáción átesett, majd 2003-ban egy fertőzés miatt amputálni kellett a jobb lábát. Sajnos többnyire balhés életvitelére emlékeznek, pedig színészi tehetsége sem volt utolsó.

December 13-án elhunyt Horst Tappert, német színész. Sokaknak már anyakönyvi neve is elég hozzá, hogy tudják: a Derrick felügyelőt alakító úriemberről van szó. Az 1973-ban induló sorozat hallatlan népszerűségét bizonyítja, hogy 25 éven keresztül futott, ami ebben a műfajban nem kis fegyverténynek számít. Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi léptékben is sztárnak számított Horst Tappert, a detektívet játszó színész.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását