2024. május 7. - Gizella

Az év legbefolyásosabb emberei

Az MSN.com internetes oldal hagyományosan összeállítja, kik az adott év legbefolyásosabb személyiségei. Idén természetesen az amerikai elnökválasztás főszereplői kerültek a hírek élére, de rajtuk kívül a sportból és a tudományos életből is akadtak olyanok
2008. december 27. szombat 12:39 - Hírextra
Az elnökválasztás emberei

Az év elején még kevesen gondolták volna, hogy legyőzi abszolút esélyesnek tartott demokrata riválisát, Hillary Clintont, és november 4-én őt választják meg az Egyesült Államok 44. elnökének. Igazából a szakértők Barack Obamáról már a 2004-es demokrata konvenciókor azt sugdosták, hogy a jövő nemzedék nagy politikusa lehet. Idén, megválasztásával történelmet írt: ő lett az első afroamerikai elnök, és egyben az első olyan amerikai vezető, akinek vállát ezelőtt talán még soha ennyi elvárás nem nyomta. Hanyatló gazdaság, az amerikai történelem legsúlyosabb munkanélkülisége és az egészségügyi rendszer megreformálása - hogy csak az amerikai belpolitika égető kérdéseit említsük. Közben az egész világ várja, hogyan fog teljesíteni Obama, és képes lesz-e meghozni az áhított pozitív változásokat nemcsak az Egyesült Államokban, de nemzetközi színtéren is.

Hillary Clinton 2008-as politikai ambíciói keserédesnek bizonyultak. Bár a demokrata előválasztási küzdelemben alulmaradt Barack Obamával szemben, így nem maradt esélye arra, hogy ő legyen az Egyesült Államok első női elnöke, nem lehet teljesen csalódott: az új elnök őt választotta a külügy vezetőjének, így New York szenátorasszonya Amerika harmadik női külügyminisztereként növelheti tovább befolyását.

Michelle Obama a Princeton Egyetemen és a Harvard jogi iskoláján végezte tanulmányait, előbbin cum laude eredménnyel diplomázott. Egy chicagói ügyvédi cégnél kezdett dolgozni. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Barack Obamával, akit idén Amerika elnökévé választottak. Michelle Obama lesz az első afroamerikai first lady, de ne higgyük, hogy egy visszahúzódó elnökfeleségként és férje árnyékaként éli majd washingtoni életét a Fehér Házban.

És még nincs vége az idei amerikai elnökválasztás befolyásos emberei névsorának. Az MSN.com a republikánus oldalon is megemlít két személyt: a párt elnökjelöltjét és alelnök "párját". Utóbbi, Sarah Palin alelnöki jelölése felkavarta az amerikaiak érzelmeit. Alaszka kormányzóját kedvelték és utálták mindkét pártból, óriási viták kereszttűzébe került a médiában és az amerikai polgárok vacsoraasztalainál. Olyan égető kérdések középpontjába került Palin, mint a dolgozó anyák szerepe a politikában, kamaszkori terhesség vagy az abortusz. Barack Obama elnökké választásával kikerült a reflektorfényből, és újra Alaszka kormányzójaként dolgozik, de szakértők szerint ő lehet a Republikánus Párt elnökjelöltje 2012-ben.

Bár elveszítette a Fehér Házért folytatott küzdelmet, a republikánus John McCain emelt fővel távozhatott a politikai versenyből, és leköszönő beszédében segített egységbe kovácsolni a megosztott Amerikát.

Jon Favreau nevét kevesen ismerik, pedig nagy hatalom van a kezében, ő ugyanis Barack Obama szövegírója - 27 évesen tehát az egyik legtehetségesebbnek tartott szónok tömegeket vonzó beszédeinek a szerzője. Nem túlzás azt állítani, hogy ő adott reményt Amerikának és az egész világnak (a remény volt Obama beszédeinek kulcsszava). Bár az elnökválasztási kampánynak vége, Favreau nem tűnik el a politikai süllyesztőben, hiszen Obama őt választotta fő szövegírójává.
Mentőövek, gének, rekordok, vámpírok

Idén a befolyásos emberek listáján minden bizonnyal előkelő helyen szerepelnek a "mentőöv-fiúk": Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke és Henry Paulson pénzügyminiszter. Remélve, hogy kitakarítják a gyengélkedő gazdaságot, és megmentik Amerikát a recessziótól, a két pénzügyi guru 700 milliárd dolláros mentőövet készített elő az Egyesült Államok pénzszektorának.

Mi lenne, ha meg tudnánk nézni a családfánkat, hogy kiderítsük genetikai történetünket, és megtudjuk, például van-e hajlamunk a Parkinson-kórra, vagy hogy miért nem szeretjük mondjuk a brokkolit. Két hölgynek, az amerikai Anne Wojcickinek és Linda Avey-nek köszönhetően ma már ezt is megtehetjük. Ők a 23andMe alapítói - ez az a cég, amely a világ bármely tájára elküldi mintavevő eszközét, amelyet nyállal töltve kell visszaküldeni. Pár hetes várakozás után megismerhetjük genetikai adottságainkat - potom 400 dollárért, vagyis mintegy 80 ezer forintért. Az ügyfeleknek e-mailen keresztül küldik ki az eredmény, amelyet a cég honlapján össze is lehet hasonlítani mások genetikai információival. Bár a módszer sok vitát kavart, az alapítók azt remélik, hogy azok, akik megismerik, milyen betegségekre lehetnek fogékonyak, jobban odafigyelnek magukra és még időben orvoshoz fordulnak.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy Roger Federert nem lehet letaszítani a férfi tenisz trónjáról, a spanyol Rafael Nadalnak ez a lehetetlen küldetés idén mégis sikerült. Nem véletlenül, hiszen megnyerte negyedik Roland Garros tornáját, győzött Wimbledonban, és még az olimpiai aranyérem is az ő nyakába került. Befolyását jótékony célra is használja, hiszen alapítványán keresztül a fogyatékos és hátrányos helyzetű fiataloknak segít, hogy sportolók lehessenek.

Két másik sportoló is felkerült az idei listára, mégpedig olimpiai teljesítményükkel. Usain Bolt és Michael Phelps együtt 11 aranyat hoztak el Pekingből - a jamaikai sprinter hármat, míg az amerikai úszófenomén nyolcat szerzett. A világ leggyorsabb úszója és futója ráadásul a húszas éveik elején járnak, így biztosak lehetünk abban, hogy tovább szaporítják érmeik számát az elkövetkező olimpiákon.

Brad Pitt több mint egy hollywoodi színész. Hírnevét és pénzét nemcsak arra használja, hogy több hálószobás villákat vásároljon magának és családjának, hanem arra is, hogy például a Katrina hurrikán sújtotta New Orleans lakosainak segítsen felépíteni új otthonaikat. Több alapítványa is van, amely pénzt gyűjt erre a célra, és már 86 házat sikerült is felépíteni az adományokból.

Idén kivételesen nem J.K. Rowling került a könyves eladási listák élére, hanem Stephenie Meyer, akinek regénye, az Alkonyat (Twilight) egy csapásra világhírűvé tette. Ráadásul a könyvből készült film 72 millió dollárt hozott - csak a nyitóhétvégén.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását