2024. május 7. - Gizella

Miért nem indulsz te is Feri?

Nagy harc várható az MSZP-ben az európai parlamenti (EP) lista befutó helyeiért, a párt szervezeteinek jövő év február 20-ig kell dönteniük, kiket jelölnek EP-képviselőnek - tudta meg az MTI szocialista forrásból.
2008. december 10. szerda 07:02 - Hírextra
A párt országos választmánya szombati ülésén tárgyal a jelöltállítás elveiről és rendjéről.
Az MSZP EP-listájára az országos elnökség tesz javaslatot február 24-ig, az elnökség és a választmány pedig február 28-ig készít közös előterjesztést a márciusi, tisztújító kongresszusnak, amely az EP-listáról is dönt.

Az MTI információi szerint a jelöltállítással kapcsolatos feladatokról szóló dokumentum szerint az MSZP elnöksége jelöltek kiválasztásának elveire is tett javaslatot. E szerint a jelölttel szemben támasztott követelmény egyebek mellett az adott szakterületen való jártasság, tárgyalóképes nyelvtudás, lehetőség szerint két uniós nyelven.

Az MSZP listáját olyan személynek kell vezetnie, aki a párt hitvallását, céljait és törekvéseit ismeri, azokat a közvélemény előtt képviselni tudja, és politikusi képességgel rendelkezik - szögezte le a szocialista elnökség.

Az elvek között szerepel, hogy a listán arányosan kell szerepelniük a nőknek, fiataloknak és az új jelölteknek, illetve a kiválasztásnál figyelembe kell venni a korábbi európai parlamenti munkavégzést, az Európai Parlamentben és az ESZP-frakcióban betöltött pozíciókat, valamint a szakmai, politikai elismertséget.

Az MSZP által indítandó jelölt felkészült, hiteles, népszerű, a szocialista-szociáldemokrata értékek iránt elkötelezett, lehetőleg párttag, a közéleti, európai politizálási tapasztalatokkal rendelkező, a közügyek intézésére, a párt társadalmi támogatásának növelésére alkalmas, a párthoz való kötődését bizonyító - derül ki a dokumentumból.

Az MSZP-nek jelenleg kilenc képviselője dolgozik az EP-ben: Dobolyi Alexandra, Fazakas Szabolcs, Gurmai Zita, Harangozó Gábor, Hegyi Gyula, Herczog Edit, Kósáné Kovács Magda, Lévai Katalin és Tabajdi Csaba. Közülük az információk szerint csupán Kósáné Kovács Magda nem kíván újra indulni.

Az MTI információ szerint három új politikus aspirál az Európai Parlamentbe: Kökény Mihály, Szabó Zoltán és Baráth Etele.Magyarországnak jövő évtől a jelenlegi 24 EP-hely helyett csak 22 jár majd. Az MSZP-n belüli pesszimista forgatókönyvek szerint 5-7 hellyel számolhatnak majd a szocialisták egy rossz szereplés után.

Az európai parlamenti választások a 27 tagállamban 2009. június 4-e és 7-e között lesznek. Magyarországon várhatóan a szokásoknak megfelelően vasárnap, azaz június 7-én lesz EP-választás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását