2024. május 16. - Mózes, Botond

Fidesz: túlbecsült bevételek,alábecsült kiadások

A fővárosi Fidesz-frakció elhibázottnak tartja Budapest jövő évi költségvetését, mert az súlyosan túlbecsüli a bevételeket, viszont alábecsüli a kiadásokat - mondta Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a BKV
2008. december 8. hétfő 12:17 - Hírextra
Szerinte a főváros ma már csak uniós pénzekre apellál, ezek elmaradása esetén a város gyakorlatilag azonnal összedőlne. A városvezetés az "erőltetett és féktelen privatizációkkal" 2010-ig húzza az időt, hogy addig ne következzen be látványos pénzügyi összeomlás - vélekedett Tarlós István.

A frakcióvezető szerint kedvezőtlen jövőt sejtető, elhibázott költségvetési koncepcióról van szó, amely intellektuálisan is gyenge, mert nem néz szembe a tényleges helyzettel, miközben jelenleg érvényes és értelmezhető gazdasági programja sincsen a fővárosnak.

Szerinte a költségvetési koncepciót a bevételi tételek súlyos túlbecsülése jellemzi, akár az értékesítésekről, akár az iparűzés adóról van szó, hiszen a városvezetés bevallja, hogy az idei, hasonló módon tervezett bevételeknek csak az egyötöde fog befolyni. Tarlós István dilettantizmusnak nevezte, hogy ugyan el akarják adni a Főgázt, de tartósan bennhagyják a bevételek körében a Főgáz osztalékából származó pénzeket.

Ezzel szemben - folytatta - a főváros költségvetése súlyosan alábecsüli a dologi és bérkiadásokat, hiszen nem veszi figyelembe az önkormányzati intézmények költségeinél a különböző díj- és tarifaemeléseket.

Mint mondta, 114 milliárd forint lesz jövőre a fejlesztések forráshiánya, 110 milliárd értékben akarnak hitelt felvenni középtávon, és 2013-től a beruházások drasztikus volumencsökkenéssel számolnak, mert óriási forráshiány lesz.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője a BKV vezetőjének gépkocsibérlési ügyéről azt mondta: Kocsis Istvánt szakmailag képzett és alkalmas embernek tartják, ezért érhetetlen számukra, hogy miért szánta rá magát a 20 milliós értékű céges gépkocsi bérlésére. Hozzátette: ha a BKV vezetője "nem lép vissza ebből", akkor az ellenzék támogatására nem számíthat. Mint megjegyezte, Demszky Gábor főpolgármester talán saját gépkocsiügyei miatt nyilatkozik visszafogottan az ügyről.

Tarlós István szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy Budapestnek nincs gazdája, hiszen Demszky Gábor minden kényes ügyben úgy viselkedik, mint egy előkelő idegen, miközben "elszabadult a pokol" a metróépítést, közbiztonságot, a szerződéskötéseket és a BKV ügyeit illetően is.

A politikus arról is beszélt, hogy sajtóhírek szerint a BKV biztonsági őrei összerugdostak egy utast a Széna téren. Erről azt mondta: érthetetlen, miért biztonsági cégeket alkalmaz a BKV, ha képtelen tisztességes viselkedésre bírni őket. "Azt várom, mikor lesz nyilvános akasztás, ha valaki érvénytelen jeggyel utazik" - jegyezte meg.

Tarlós István a HÉV-vonalak eladásáról azt mondta, ezzel beszűkül a BKV mozgástere, ráadásul az értékesítésből befolyó 30 milliárd forint csak egyszeri segítséget jelent, de folyó kiadásokra nem költhetnek belőle. Másrészt - folytatta - ha a vagyoni elemek közül kiveszik a HÉV-et, akkor a 4-es metró építésére kapott hitelek és támogatások mögött nem lesz fedezet, ami szerinte "jó ha nem btk-s kategória".

Arra a kérdésre, hogy kiáll-e a Fidesz a Főgáz eladása miatt kezdeményezett népszavazás mellett, Tarlós István azt mondta: nem kell egy kis párt kezdeményezéséhez hivatalosan kapcsolódni, hogy a tartalom, a lényeg tekintetében hasonló legyen az álláspontjuk. Mint mondta, a fővárosi Fidesz jóval a népszavazási kezdeményezés előtt határozottan állást foglalt, hogy ellenzi a főváros maradék vagyoni elemeinek eladását.

Ugyanakkor Tarlós István úgy vélte, hogy a városvezetés "álságos fejlesztési kommunikációja" és a közelgő uniós választások kilátástalanná tesznek egy sikeres népszavazást, hiszen 700 ezer embert kellene elvinni szavazni, amikor Budapesten a főpolgármester-választásra mozdult meg 750 ezer ember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását