2024. május 17. - Paszkál

Zavarok a városban

A városok és lakóik biztonságát napjainkban extrém zavarok veszélyeztethetik - mondta Mandur László, az Országgyűlés alelnöke szerdán Budapesten, a főpolgármesteri hivatalban kezdődött kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján.
2008. december 3. szerda 13:04 - Hírextra
A városi működés extrém zavarai és a média szerepe című tanácskozáson, amelyet az Európai Fórum a Városi Biztonságért és a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága szervezett, a szocialista politikus kiemelte: az olyan városoknak, mint Budapest nap mint nap komoly kihívásoknak kell megfelelniük.

Mandur László megjegyezte: a városok működésének extrém zavarai - például a természeti katasztrófák vagy a terrorizmus - komoly kihívást jelentenek a politikusok számára, akik párthovatartozásuktól függetlenül mindig azt ígérik kampányaik során, hogy mindent megtesznek az emberek alapvető vágya, a biztonság érdekében.

Mint mondta, kérdés, hogy az extrém zavarokra felkészültek-e a városok, tudnak-e azokra reagálni. Hangsúlyozta, hogy a mai globalizált világban érdemes előre készülni az extrém kihívásokra, mivel a világ más részén jelentkező működési zavarok bármikor megjelenhetnek Magyarországon is.

Kérdés, hogy maguk az emberek mit tudnak tenni egy várható katasztrófa ellen, illetve a következmények mérsékléséért - közölte a politikus. Példaként említette a két évvel ezelőtti augusztus 20-ai tűzijátékot, amelyet milliós tömeg nézett a helyszínen. Hozzátette: a vihar megérkezése után nagy kérdésként jelentkezett, hogy az emberek tudják-e a dolgukat, az adott kihívásra jól válaszolnak-e, s a káosz felé sodródnak-e az események vagy abba az irányba, hogy a legkisebb kárral miként lehet átvészelni a helyzetet.

Danielisz Béla, a fővárosi önkormányzat bűnmegelőzési tanácsnoka, az EU városi biztonsággal foglalkozó szervezetének alelnöke azt mondta, hogy a természet erői bármikor lecsaphatnak és zavarokat okozhatnak, extrém zavarokat azonban sohasem. Úgy vélte, hogy az igazi kérdés az: az emberiség, amely évezredek óta állja a harcot a természet erőivel, képes-e arra, hogy az általa okozott extrém zavarokkal, például az utcai zavarkeltésekkel vagy a terrorizmussal szemben felvegye a harcot.

A szocialista politikus rámutatott arra, hogy a városi biztonság a város működését biztosító alrendszerek zavartalan koordinált működése. Mint mondta, akkor biztonságos egy város, ha a biztonságellenes és az azok elhárítására hivatott erők egyensúlyban vannak.

Danielisz Béla a biztonságellenes emberi tényezők közt említette a társadalmi normák elutasítását, azok tudatos megszegését, a rosszindulatot, a fegyelmezetlenséget és a butaságot. A szándékos szabályszegések közül kiemelte a szemetelést, a rongálást, a graffitit, a kutyapiszkot és a közlekedési problémákat, baleseteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását