2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szobrot avatott a főiskola

Puskin-szobrot avattak az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Szervezetének kezdeményezésére pénteken Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskola bejárata előtt. A szervezet felhívására a közeljövőben a világ tucatnyi országában állítanak emléket az orosz író, költő em
2008. november 28. péntek 16:38 - Hírextra
A szoborállítási program célja az orosz kulturális örökség és az orosz nyelv népszerűsítése, egyben az orosz néppel kapcsolatos negatív sztereotípiák megszüntetése. A műalkotásokat minden országban egyetemek, főiskolák, könyvtárak területén állítják ki.

Valerij Platonov, Oroszország budapesti nagykövetségének kulturális attaséja szerint az orosz-magyar párbeszéd egyre karakteresebb formát ölt. Szerinte a két ország kapcsolataiban is fontos esemény a gyöngyösi szoborállítás. "Puskin azon irodalmi alkotók közé tartozik, akikről nem csak alkalmanként emlékezünk meg. Puskin géniusz volt, tehetsége előtt világszerte milliók hódolnak, elég, ha csak a nemrég lezajlott Puskin Magyarországon kiállítás sikerére gondolunk" - jelentette ki az attasé.

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára az avatás alkalmából elmondta, hogy a tárca kezdeményezi a szoborállítási programban résztvevő országok kulturális és felsőoktatási szakembereinek rendszeres találkozóját. Kétévente Gyöngyösön találkoznának a szobroknak helyt adó városok küldöttei, legelőször 2010 februárjában.

Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora fontosnak nevezte, hogy az intézmény hallgatói minél többet találkozzanak az európai kultúra különböző alakjaival. A rektor a főiskolán már megtalálható egyéb szobrokra utalva kiemelte: a Megtalált Európa emlékműve, Klebelsberg Kunó, Károly Róbert vagy akár Alekszandr Puskin alakja mind-mind egy külön szeletet reprezentál a kulturális hagyatékból.

A Károly Róbert Főiskola az esemény kapcsán Pro Progressio Díjban részesítette Oleg Volovikot, az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Szervezetének elnökét. Ezzel az elismeréssel azokat tüntetik ki, akik sokat tettek a főiskola működéséért, kapcsolataiért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását