2024. április 24. - György

Megújuló Nepomuki Szent János

Megújult az 1744-ben emelt Nepomuki Szent János-szoborcsoport Mosonmagyaróváron: a belvárosi Deák terén álló köztéri alkotást a restaurálást követően csütörtökön adták át.
2008. november 27. csütörtök 18:03 - Hírextra
A szoborcsoport tisztítását és restaurálását a helyszínen végezték a szakemberek, akik sajátos eljárással oldották meg a talapzat és a szobrot védő kerítés alapjának vizesedés elleni védelmét. A munkálatokra 18 millió forintot költött az önkormányzat - tájékoztatta Ress Marietta, a helyhatóság kommunikációs tanácsadója az MTI-t.

Mint azt Farkas István piarista atya, a helyi piarista iskola igazgatója a távirati iroda érdeklődésére felidézte, a barokk kőkompozíciót Mária Terézia megkoronázásának negyedik évfordulóján szentelték fel tisztelegve az uralkodó előtt, aki Mosonban templomot és plébániát is építtetett.

Az alkotás a folyók és a hidak védőszentjének alakját és életének három epizódját ábrázolja. A szobor különlegességnek számíthatott felállítása idején, hiszen az 1700-as években általában Szentháromság-szobrokat emeltek a települések - mutatott rá Farkas István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását