2024. április 20. - Tivadar

Felavatták a Thököly-emlékházat

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly-emlékházat a törökországi Kocaeliben (régi nevén Izmitben). A tárcavezető emellett tárgyalásokat folytatott a török közoktatási miniszte
2008. november 14. péntek 11:23 - Hírextra
II. Rákóczi Ferenc rodostói és Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után a csütörtökön átadott Thököly-emlékház a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely. Thököly Imre, Felső-Magyarország és Erdély fejedelme, Zrínyi Ilona második férje, a Habsburgok elleni harc egyik vezéralakja az 1699-es karlócai béke értelmében kényszerült száműzetésbe; tartózkodási helyéül 1701-ben jelölték ki Izmitet, akkori nevén Nikodémiát. A fejedelem ott hunyt el 1705. szeptember 13-án.

A török nagyváros önkormányzata 2005 őszén épp akkor vetette fel egy Thököly-emlékház létrehozásának gondolatát, amikor impozáns, gránit talapzatú emlékművet hoztak létre a fejedelem emlékére, és utcát neveztek el Thököly Imréről halálának 300. évfordulója alkalmából. Az emlékház céljára Kocaeli önkormányzata fölajánlott egy fölújítandó házat a SECA Parkban, a város tengerparti szabadtéri szórakoztató és kulturális központjában.

Az emlékház létrehozásáról szóló megállapodást 2006. november 16-án írták alá Budapesten. A megállapodás értelmében Kocaeli önkormányzata egy 202 négyzetméteres, egybenyitott ikerházat újított fel magyar muzeológus és látványtervező szakemberek útmutatásai alapján. Az OKM mintegy 14,5 millió forintot különített el az emlékház berendezésére; a Magyar Nemzeti Múzeum elkészítette a Thököly-emlékház teljes kiállítási anyagát: festmény-, dokumentum-, érme- és fegyvermásolatokat, magyar és török nyelvű feliratokat, térképeket, valamint biztosította a kiállításhoz szükséges technikai felszerelést is.

Hiller István csütörtökön Ankarában megbeszélést folytatott Hüseyin Celik közoktatási miniszterrel, valamint Ertugrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszterrel a török-magyar oktatási és kulturális együttműködésről.

Pénteken a magyar miniszter Nuri M. Colakogluval, a 2010-es isztambuli Európa Kulturális Fővárosa projekt végrehajtó bizottságának elnökével találkozik Isztambulban, majd előadást tart a Mi az európai kultúra című nemzetközi konferencián, arról, hogy hol van Törökország helye és szerepe az európai kultúrában Magyarországról nézve. Hiller István a nap végén Pro Cultura Hungarica emlékplakettet ad át Ali Kabulnak, a rodostói Rákóczi Múzeum gondnokának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását