2024. április 27. - Zita

Szobrot kap Wekwrle Sándor

Mellszobrot avatnak Wekerle Sándor egykori miniszterelnök emlékére pénteken Kispesten abból az alkalomból, hogy 100 éve fogadták el a róla elnevezett lakótelep építéséről szóló törvényt. A bronzszobor a Wekerle-telep központi részén, a Kós Károly téren ál
2008. november 13. csütörtök 12:48 - Hírextra
Kiemelte: a Péterfy László alkotta bronzalak lesz az első szobra az országban a 19. század végén és a 20. század elején háromszor is miniszterelnöki tisztséget viselt Wekerle Sándornak. Az államférfi nevéhez fűződik a XIX. kerület jellegzetes, építészeti jegyeiről Európa-szerte ismert területe, a Wekerle-telep építésének kezdeményezése.

Wekerle Sándor háromszor volt miniszterelnök 1892 és 1918 között. Nevéhez fűződik az aranyvaluta bevezetése és a kispesti, munkásoknak tervezett mintalakótelep építésének kezdeményezése. Ebben az időben, 1908-ban egy ideig pénzügyminiszter is volt.

Az összegzés felidézi, hogy a 19. század utolsó negyedében a lakásépítés már nem tudott lépést tartani a népességbővüléssel, a kormányzat ezért állami forrásból megvásárolta a Sárkány család eladó birtokát, és ezen kezdték el a sokemeletes bérházak helyett a kertvárosi jellegű házak építését. A kisméretű telkeket eredetileg munkásoknak szánták, de jobbára csak a középosztály tagjai engedhették meg maguknak, hogy ide költözzenek. A Wekerle-telep máig kiemelkedő, mintaadó területe Budapestnek, sőt az egész országnak. Építészeti értékeit Európa-szerte ismerik és elismerik - tudatta Nagy Endre.

A kommunikációs vezető tájékoztatása szerint a Wekerle-szobor elkészíttetésére a kispesti önkormányzat a Reneszánsz Év keretében kiírt pályázatok egyikén 400 ezer forintot nyert; az alkotás összesen több mint 8,5 millió forintba került. A Kós Károly téren felállított, másfélszeres életnagyságú bronzszobor talpazattal együtt 3,2 méter magas.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását