2024. április 19. - Emma

Felavatták Babits szobrát

A költő születésének 125. évfordulóján, szerdán felavatták Esztergomban Babits Mihály újraöntött mellszobrát, és átadták a költő előhegyi villáját, melyet a nagyközönség előtt tavasszal nyitnak meg.
2008. november 26. szerda 20:04 - Hírextra
Babits Mihály még 1983-ban felállított mellszobrát tavaly januárban lopták el. Az alkotás újraöntésére az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért elnevezésű civil szervezet és az Esztergomi Művészek Céhe másfél év alatt 2,4 millió forintot gyűjtött össze.

Az ellopott szobrot Borbás Tibor készítette, az újjáöntött műalkotást fia, Borbás Márton, aki a szobor fejrészének fennmaradt gipszlenyomata alapján dolgozhatott. Az alkotás ideiglenesen a Széchenyi téren kapott helyet, a szobrot később a Babits-villához vezető Siszler úton helyezik el, az ottani építkezések befejezése után.

A költő felújított előhegyi villáját születésének 125. évfordulójára csak a szakmai közönség előtt nyitották meg. A látogatók tavasztól tekinthetik meg többek között azt nevezetes autogramfalat, melyen Radnóti, Illyés, Karinthy és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető.

Az épület teljes rekonstrukciójára a Balassa Múzeum pályázaton nyert tízmillió forintot, a felújítást Esztergom önkormányzata további 12 millió forinttal támogatta.

A Babits-év programsorozatát december 9-én ünnepi üléssel zárják az egykori bencés gimnázium dísztermében, ahol 1938-ban Babits Mihály megtartotta Balassa Bálintról szóló székfoglalóját. A 70 évvel ezelőtti eseményre emlékezve márványtáblát avatnak az iskolában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását