2024. április 19. - Emma

Antall József emlékkonferencián vett részt Dádid Ibolya

Rómában járt az MDF elnöke november 25-e és 27-e között, ahol részt vett azon a konferencián, amelyet Antall József halálának 15. évfordulója alkalmából rendezett a Római Magyar Akadémia az Antall József Alapítvánnyal és a vatikáni magyar nagykövetséggel
2008. november 27. csütörtök 15:43 - Hírextra
Dávid Ibolya csütörtökön az MTI-nek elmondta: rajta kívül a rendezvényen Angelo Acerbi érsek, volt magyarországi pápai nuncius, Giulio Andreotti volt olasz, Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök, valamint Erdődy Gábor vatikáni magyar nagykövet elemezte és méltatta Antall József politikáját.

Acerbi érsek azt emelte ki, hogy Antall József a kereszténydemokrácia legnemesebb politikai hagyományait honosította meg a demokratikussá váló Magyarországon - mondta Dávid Ibolya, hozzátéve: Andreotti szenátor Antall József európai elkötelezettségéről beszélt, míg Suchocka miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Antall József államférfiúi nagysága mekkora példát jelentett a lengyel és más kelet-közép-európai politikusok számára.

Dávid Ibolya kiemelte: Antall József széles látókörű politikája, szilárd értékrendszere, megkérdőjelezhetetlen demokratizmusa mind a mai napig kivívja a nemzetközi politika elismerését.

A konzervatív párt elnöke elmondta azt is, hogy hivatalos tárgyalást folytatott Pier Ferdinando Casinivel és Lorenzo Cesaval, a kereszténydemokrata Demokratikus Centrum Unió (UDC) vezetőivel.

Mint hangsúlyozta, az UDC az Európai Néppárt tagjaként az MDF testvérpártja, amely higgadt, értékelvű konzervatív politikát folytat. Pártjainkat összeköti az, hogy elutasítjuk a populizmust, kitartunk a konzervatív-kereszténydemokrata társadalom- és gazdaságpolitika mellett, és hasonlóan vélekedünk az Európai Unió és a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről - hangsúlyozta.

Közölte azt is: megbeszélésük témája volt a pénzügyi világválság és a két ország belpolitikai helyzete. Hozzátette: partnereivel megállapodtak abban, hogy a jövőben szorosabbra vonják a pártjaik közötti együttműködést.

Dávid Ibolya ezen túl megbeszélést folytatott Angelo Acerbi érsekkel, Giulio Andreotti volt miniszterelnökkel, Hanna Suchocka volt miniszterelnökkel, valamint Christoph Böhr vezető német kereszténydemokrata politikussal is.

"Ezeknek a találkozóknak a legnagyobb eredménye az volt, hogy a magyar és nemzetközi politikában nagy tekintélyt szerzett emberek megerősítettek abban, hogy nem szabad az MDF-nek letérnie az értékvezérelt, határozott, mérsékelt kereszténydemokrata-konzervatív politika útjától, mert a mai gyűlölködő demagóg politikai légkörben a korábbinál is nagyobb szükség van a józan, az ország hosszú távú működőképességét, biztonságát középpontba állító politikára" - fejtette ki a pártelnök.

Mint mondta, útja során pápai kihallgatáson is volt, ahol, mint kiemelte, rövid beszélgetésre is módja nyílt a Szentatyával, emellett ellátogatott a Pápai Magyar Intézetbe, és részt vett egy Antall József emlékére rendezett emlékmisén is a Santo Stefano Rotondo templomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását