2024. április 27. - Zita

Jogszerűen működik az MDF-frakció

Jogszerűen működik az MDF-frakció - mondta ki az alkotmányügyi bizottság szocialista többséggel elfogadott állásfoglalása hétfőn. Eszerint a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nem szűnt meg azzal, hogy átmenetileg kilenc fővel működött, és három na
2008. november 3. hétfő 19:20 - Hírextra
Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását Szili Katalin házelnök kérte azzal, hogy a testület állapítsa meg: az MDF-frakció folyamatosan működőnek, vagy megszűnt és újjáalakult képviselőcsoportnak tekintendő-e.

Vas János október 10-én lépett ki az MDF-frakcióból, amely Lengyel Zoltán csatlakozási kérelmét október 13-i ülésén fogadta el.

A Fidesz és a KDNP képviselői a bizottsági ülésen azt mondták: a házszabály egyértelműen fogalmaz, a frakció megszűnik, ha létszáma tíz fő alá csökken, erről pedig haladéktalanul, de legkésőbb három napon belül értesíteni kell a házelnököt. Szerintük így az MDF frakciójának meg kellett volna szűnnie, majd három nap múlva tíz független képviselő megalakíthatta volna az MDF képviselőcsoportját.

A szocialisták érvelése szerint ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a házszabály, ezért egyszerűségre kell törekedni, a három nap arra szolgál, hogy zökkenőmentes legyen a parlament működése. A megszűnésnek, vagy folyamatos működésnek nincs gyakorlati, politikai jelentősége.
Az alkotmányügyi bizottság 15 igen és 14 nem szavazattal fogadta el az állásfoglalást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását