2024. március 29. - Auguszta

Nem szabad felhasználni az IMF-hitelt

Az IMF hitelkerete egyfajta csillapítást adott a gazdaságnak, de olyan országbesorolást is jelent, amellyel Ukrajna és Pakisztán közé kerültünk; ezt a hitelt nem szabad felhasználni - közölte szombaton Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján az MDF elnök
2008. november 22. szombat 16:37 - Hírextra
Dávid Ibolya kifejtette: mindent meg kell tennünk azért, hogy saját erőből, az IMF hitelének felhasználása nélkül oldjuk meg a gondjainkat, ezért kínálta az MDF az egyéves válságkezelő programot. A párt tisztában van vele, hogy az ebben foglaltak nem népszerű intézkedések, de látja, hogy milyen veszélyek leselkednek az országra. Ma még megengedhetjük, hogy "mi magyarok nyúlkáljunk egymás zsebében, de néhány hónap múlva már a hitelezők fognak", ők pedig még kevesebb szociális és igazságossági elemet hagynak, mert a pénzük visszatérítéséről akarnak gondoskodni. Naponta több mint hárommilliárd forint a hiteltörlesztésünk, aki ilyen mértékben eladósodott, annak takarékoskodni kell, csökkenteni a költségvetési kiadásokat - mondta.

Az MDF elnöke úgy fogalmazott: nem lehet a válságot három-négy évig "kezelgetni", mert elhúzódó folyamat lesz. Meggyőződése szerint a kormány programja arra épít, hogy "az IMF hitelt is igénybe akarja venni", amiről nem tudni, milyen kockázattal jár.

Az MTI kérdésére - miután a párt válságkezelő programjának egyes elemei beépültek a mostani koncepcióba, az MDF megszavazza-e költségvetést? - Dávid Ibolya azt mondta: akik bizalmat szavaztak szeptemberben a miniszterelnöknek, "bőven megvannak ahhoz, hogy ezt a költségvetést elfogadják". Szerinte csak néhány elemében fogadta el a kormány a javaslataikat, holott a válságkezelő programjuk csak egységesen érvényes.

Dávid Ibolya beszámolt arról, örül annak, hogy kedden szavaz a Parlament az öröklési illeték részbeni eltörléséről, amelyet az MDF öt éve követel. Ezt azért is tartja eredménynek, mert az Európai Unió legtöbb országában nincs "haláladó". Az örökösök számára aránytalanul nagy hátránnyal jár, ugyanakkor a költségvetésben nem túlságosan jelentős bevétel - tette hozzá.

A tervezet szerint egyenesági leszármazottak és házastársak esetében örökösönként húszmillió forintig járna illetékmentesség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását