2024. április 25. - Márk

Egyaránt cáfolják Vladimír Meciar kijelentését

Egy szlovákiai és egy magyarországi történész egyaránt cáfolta szerdán, hogy alapja lenne Vladimír Meciar volt szlovák kormányfő kijelentésének, miszerint Antall József néhai magyar miniszterelnök területi követelést fogalmazott volna meg Szlovákiával sze
2008. október 8. szerda 11:37 - Hírextra
Simon Attila neves szlovákiai történész a Népszabadság internetes oldalán megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Antall Józsefnek tulajdonított felvetésnek nincs semmilyen nyoma a dokumentumokban, ezért Vladimír Meciar kijelentését csak a politikus szokásos csúsztatásaként tudja értékelni.

"Azt eddig is tudtam, hogy Meciar nem egy hiteles, megbízható ember, de azt nem, hogy a képzelete is ilyen gazdag" - mondta Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, akit az Index hírportál keresett meg. Jeszenszky szerint a 90-es évek elején még élt az elképzelés, hogy a kisebbségek jogainak kiterjesztése, az önkormányzatiságuk fejlesztése révén a határok a régióban éppúgy a jelentőségüket vesztik, mint ahogy az például Belgium és Németország esetében történt.

Mindez azonban illúziónak bizonyult: a volt külügyminiszter szerint az elmúlt másfél évtized azt mutatja, hogy mivel szítják, Szlovákiában folyamatosan nő a magyarokkal szembeni ellenszenv.

Vladimír Meciar, a Néppárt-HZDS elnöke kedden este a TV Joj tévéállomás műsorában úgy fogalmazott: ,,a magyar kormány elnökével megtartott első tárgyalásaimon területi követeléseket terjesztettek elő, amelyeket lesöpörtünk az asztalról".

Vladimír Meciar 1991. február 8-án tárgyalt szlovák miniszterelnökként Budapesten Antall Józseffel. A miniszterelnöki tárgyalást követő sajtóértekezleten Meciar elmondta, hogy a magyar kormányfővel elsősorban a Bős-nagymarosi vízlépcsőről tárgyaltak.

Egy újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: tudatában vannak annak, hogy hosszú ideig vákuum volt a szlovák és a magyar fél között. Most megtették az első lépést abba az irányba, hogy minden felmerült kérdésre választ keressenek, vannak azonban kérdések, amelyekre a válasz megtalálása hosszabb időt vesz igénybe: ilyen Bős-Nagymaros ügye, illetve az ezeréves közös történelmi múlt feltárása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását