2024. május 2. - Zsigmond

Obama jobbkeze egy magyar közgazdász

Az elnök emberének lenni nem rossz. Megvan a presztízs, megvan a pénz – az ismertség nem mindig. A háttéremberek sorsa valami hasonló lehet, de ez minket a legkisebb mértékben sem zavar abban, hogy bemutassuk Peter Orszagot, Obama tanácsadóját, aki
2008. november 19. szerda 16:09 - Kőrösi Viktor Dávid
A magyar származású Orszag 1968. decemberében született Bostonban. A Princeton University-n végzett, mesteri és doktori oklevelet szerzett a london School of Economics-on, nem rég óta tagja az amerikai Tudományos Akadémiának. Elvált, két gyereke van.

Leendő kormányzati szerepvállalása nem új keletű, hiszen már 1997-’98-ban Clinton mellett működött gazdasági tanácsadóként. Szakterülete az egészségügyi politika, s annak közgazdasági vonatkozásai.

Szakmai életút

2001 és 2007 között a washingtoni székhelyű politikai-közgazdasági elemző intézetnek, a Brookings Institutionnak volt a munkatársa. Tevékenységét a nyugdíj, a társadalombiztosítás, a költségvetési politika, a felsőoktatás, a belbiztonság, a makroökonómia és az adópolitika területén folytatta.

2005-től 2007-ig a Brooking Institutions-on belül dolgozott az úgynevezett Hamilton Projectben. A kutatási projekt lényege olyan közgazdasági fejlődésnek megszabni a kereteit, mely a fenntartható fejlődést a lehető legszélesebb alapokon igyekszik garantálni. E szerint az államnak segítenie kell az állampolgárokat a biztonságosabb élet szükséges megteremtésében, ezáltal növelve az állampolgári biztonságot és bátorságot ahhoz, hogy az egyén könnyebben nézzen szembe az előtte álló nehézségekkel és lehetőségekkel.

2007-től az amerikai Kongresszus Költségvetési (CBO) Hivatalát vezeti. Ebben a tisztségében feladata felügyelni a szervezet működését azért, hogy pártpolitikai elfogultságoktól mentes, objektív, naprakész elemzések készüljenek. Orszag ellenőrizte a CBO munkatársai által készített tanulmányokat, az előrelátható költségvetési kiadásokat - az eredményekről gyakran a Kongresszus előtt számolt be. Orszag ebben a minőségében 225 emberért és nagyjából 40 millió dollárért felelős.

Előny

A jelenlegi helyzetben ez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben nagy előnye a költségvetés naprakész és pontos ismerete. A New York Times szerint Obama szenátorságának első éveiből ismeri a magyar származású szakembert, annak idején költségvetési kérdésekben ugyanis voltak köztük megbeszélések.

Obama több fiatal közgazdász-tanácsadójához hasonlóan Orszag mentora is Robert E. Rubin volt. Rubin az a figura, akit Bill Clinton az Alexander Hamilton utáni idők legnagyobb pénzügyi államtitkárának nevezett. Ezzel szemben kritikusai szerint a Clinton-adminisztráció idején „ágyazott meg” a mostani gazdasági válságnak.

Hátrány

Orszag, s rajta keresztül a „rubinista” centristák jelenléte a kormányzati politikában nem mindenkinek szimpatikus, különösen a liberálisoknak és a szakszervezeti vezetőknek. Utóbbiak némi kereskedelmi protekcionizmust, s több állami beavatkozást várnak, s ellenzik a centristák hangsúlyos szabadkereskedelmi törekvéseit.

Rigalánc

A közgazdász – szintén a New York Times alapján – szereti a western és a country koncerteket, s híres maratonfutói múltjáról is. Az előtte tornyosuló feladat nem más, mint reálissá tenni Obama kampányígéretét, miszerint az államnak még nagyobb felelősséget kell vállalnia a társadalmi jólét és szociális biztonság kérdéseiben. Laza figura, a CNN szerint öltönyeihez cowboy-csizmát hord.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását