2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hidasgyík fészkére bukkantak

Az élő kövületnek számító hidasgyík egy fészkére, s benne 4 tojásra bukkantak a wellingtoni Karori-rezervátumban - ez az elmúlt 200 évben az első ilyen lelet Új-Zélandon.
2008. október 31. péntek 14:33 - Hírextra
A hidasgyík (Sphenodon punctatus), vagy maori nyelven tuatara a hüllők osztályába, a felemásgyíkok (Sphenodontia vagy Rhynchocephalia) rendjébe és a hidasgyíkfélék (Sphenodontidae) családjába tartozó egyetlen faj. Élő kövületként tartják számon, mert a dinoszauruszok kortársa, a hidasgyíkok ugyanis már 225 millió évvel ezelőtt is léteztek.

Az Új-Zélandon honos, lassú mozgású, "sárkányszerű" hüllő akár száz évig is elél. Testhossza eléri a 80 centimétert, háti oldalán pikkelyekből álló taraja van. Szabadon álló hasbordái is vannak, amelyek nem érintkeznek a gerincoszloppal, ez egy dinoszauruszokra jellemző tulajdonság.

A felső állkapcsán két sorban helyezkednek el a fogai, míg az alsó állkapcsán "csupán" szimplán. A hidasgyíknak bármily hihetetlen, de három szeme van. A harmadik szem a feje tetején, a bőre alatt helyezkedik el: a tudósok szerint ez azért alakult ki, hogy az állat a napsugarak segítségével D-vitamint termeljen. A fehér, foltszerű bőrképződmény fokozatosan eltűnik, ahogy a tuatara korosodik.

A hidasgyíkok túlélték a jégkorszakot és sok egyebet az évmilliók során, ám az 1700-as évek végére a kihalás szélére kerültek, a patkányok megjelenésének "köszönhetően". Jelenleg 32 apró védett szigeten élnek. Wellingtonban 2005-ben létesítették a 250 hektáros Karori-rezervátumot az őshonos madarak, rovarok és egyéb állatok tenyésztésére. Itt kezdetben 70 hidasgyíkot telepítettek, tavaly további 130 egyedet engedtek szabadon.

A rezervátum munkatársai véletlenül fedezték fel a fészket a bennük lévő 4 pingponglabda nagyságú, bőrszerű bevonattal rendelkező fehér tojással."Ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy a mi hidasgyíkjaink szaporodnak" - hangsúlyozta Rouen Epson, a rezervátum szakértője.

Mint mondta, előfordulhat, hogy a rezervátumban más tuatara-fészkek is lehetnek, amelyekről nincs tudomásuk.Rouen Epson szerint a fészekben eredetileg több tojás lehetett,a tuatarafészekben ugyanis átlagosan tíz tojás szokott lenni.

A négy tojást azonnal visszatakarták, nehogy megzavarják a jövendőbeli kis hidasgyíkokat. Ha minden jól megy, az ifjú tuatarák márciusig bármikor kikelhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását