2024. április 28. - Valéria

Tengeri csillagok paradicsoma

A tengeri csillagok valóságos paradicsomára leltek Új-Zélandtól 1500 kilométerrel délre angol, ausztrál és új-zélandi kutatók.
2008. június 17. kedd 09:35 - Hírextra
A kutatócsoport eredeti célja csak a vízalatti Macquarie-hátság részletes feltárása volt. Ennek a déli sarkkörtől valamivel északra, az észak-déli irányban húzódó tenger alatti hegynek a legmagasabb csúcsa 815 méteres mélységben rejtőzik, a lábainál viszont már 5491 méter mély a délsarki tenger.

A kutatást vezető dr. Ashley Bowden ökológus tájékoztatása szerint az antarktiszi szárazföld tengeralatti előlejtőit képező, 12 millió éve keletkezett Macquarie-hátságnak egy 150 négyzetkilométeres kiterjedésű, a hegy gerincéről 750 méter magasra emelkedő fennsíkját szinte ellepik a kígyókarú tengericsillag-faj, az Ophiuroideák egymás közelébe telepedett egyedei. A barnásfekete színű állatok között feltérképezett változatok jórésze - a korábbi kutatások tanúsága szerint - errefelé eddig egyáltalán nem fordult elő, sok változat pedig még teljesen ismeretlen, egyáltalán nincsenek zoológiai rendbe sorolva és elnevezve.

A fennsíkot Brittlestar City-nek nevezték el (brittlestar az Ophiuroideák angol neve) és nagyon sok, onnan kiemelt tengeri csillagot küldtek szét a világszerte kutató ökológusoknak. A kutatók fő feladata most az, hogy kiderítsék, mi idézhette elő e mutatós élőlények ilyen szokatlan mennyiségben egymás közelébe települését, a számukra aránylag hideg tengerszakaszon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását