2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogy miket művelnek az állatok!

Állatbarátként vagy gyakorló gazdiként azt hisszük, mindent tudunk kedvenceinkről: hogyan viselkednek, mivel táplálkoznak, hány évig élnek - pedig itt korántsem ér véget a tudomány. Számos olyan érdekes és néha bizarr dologra képesek, melyre nem is gondol
2008. április 23. szerda 19:13 - Mohai Szilvia
Az állatok életét és ösztöneit legfőképp két dolog vezérli: a lét- és fajfenntartás. Bármire képesek, ha veszélyben érzik magukat vagy övéiket: testrészeik elveszítésére, majd újranövesztésére, az ínséges jövőre való felkészülésre, saját karjuk elfogyasztására és hasonlókra. De olyan furcsaságok is jellemzők néhány fajra, amelyeknek látszólag semmi értelmük. Lássuk, mivel döbbentenek vagy épp nevettetnek meg minket négy-, két- és többlábú barátaink; illetve, mely tulajdonságaikat birtokolnánk mi is szívesen.

Teve

Kezdjük az emlősöknél. A teve tudvalevőleg sokáig kibírja víz nélkül; azonban, ha végül folyadékhoz jut, tíz perc alatt mintegy száz litert is elfogyaszt belőle. Hasonló jelenség figyelhető meg kocsmában ülő férfitársaságokon, ám lényegesen szolidabb változatban. A szomjas hímek percek alatt számtalan korsó tartalmát képesek elpusztítani; ha ezt hosszú éveken keresztül művelik, olyasféle kinövésük keletkezik, mint a teve púpja, csak nekik elöl.

Gepárd

A gepárd képességeit a férfiak irigykedve csodálhatják, míg a nők együttérzéssel vehetik tudomásul. Ugyanis, vadászatkor képes két másodperc alatt száztíz km/h-s sebességre felgyorsulni, amivel a legtöbb férfi biztosan tudna mit kezdeni, már ha sportkocsi formájában állna a garázsában. Viszont, emellett egy kevésbé szerencsés tulajdonsággal is bír: ő az egyetlen nagymacska, amely nem tudja visszahúzni a karmait. Pedig a cicák ezen jellemvonása az ember nőstényének is hasznára válhat: ha mondjuk mosogatás idejére vissza lehetne húzni a körmeinket, biztosan kevésbé töredeznének.

Víziló

A víziló bőre mintegy hat és fél centiméter vastagságú, így a legtöbb lőszer ellen védelmet nyújt. A rendőröket és a katonákat előnyös lenne keresztezni ezzel a vízi emlőssel, így golyóálló mellényre és sisakra sem lenne szükségük egy-egy bevetés alkalmával. Egy másik érdekesség vele kapcsolatban, hogy az anyavíziló élénk rózsaszínű tejjel táplálja kicsinyét. Hogy ez mire jó, nem tudom; de ezek szerint vízilókörökben a „Fehér, mint a tej” szólást nem sűrűn használják.

Nyúl

Azon kívül, hogy a tapsifüles igen szapora állat, arra is képes, hogy a feje elfordítása nélkül hátrafelé nézzen. E tulajdonság számunkra is nagyon hasznos lenne, így többé nem kellene afféle felháborodott kérdéseket feltennünk, mint hogy „Mi folyik a hátam mögött?!”, egyszerűen csak hátranéznék, amit persze senki sem venne észre. Így azok ott nem tudnák, hogy mi tudjuk, hogy ők…

Tehén

A részeges állatok sorát kezdjük a bocival. Tejbankunk ugyanis berúg az almától. Nem, nem bor- vagy pálinka-, hanem gyümölcsformában fogyasztja, és mégis. Ez az alkoholbarátoknak sem lenne rossz, tekintve, hogy egy szem alma olcsóbb, mint mondjuk egy üveg sör.

Denevér

A boci példáját lelkesen követik a bőregerek, ők is gyakorta becsiccsentenek. Mentségükre legyen szólva, a gyümölcsevő denevérek - nevükhöz híven - egyébként is gyümölccsel táplálkoznak. Néha egy-egy erjedtebb darabot is befalnak, és vesztükre ilyenkor nem figyelnek oda igazán, miket esznek össze, és mámoros állapotukban akár egészségükre káros táplálékot is magukhoz vesznek.

Patkány

L’ecsó testvéreinek alkoholfogyasztási szokásairól nem sokat tudunk. Ezek a rágcsálók remélhetőleg absztinensek, ugyanis a patkány a természet furcsa tréfája eredményeképp képtelen hányni.

Kutya

Ha házi kedvencünk az arcunkba lehel, gyakran fordítjuk el undorral a fejünket, miközben különféle szidalmakkal halmozzuk el: „Bodri, de büdös a szád!” Pedig a kutyák szája és fogai kétszázszor tisztábbak, mint az emberé. Szóval, lenne mit tanulnunk tőlük a szájhigiéniáról. Viszont, az meglepő, hogy a tisztaságot is lehet mérni. Vajon hogy jött ki az a kétszáz? A kutatók megszámolták a saját és kutyájuk szájában tanyázó bacikat?

Kenguru

Térjünk vissza még egy kicsit az alkoholizáláshoz. Ha az ember felölt a garatra, könnyen előfordulhat, hogy megszokott haladási iránya módosul: hajlamossá válik össze-vissza, cikkcakkban, illetve hátrafelé tántorogni. A kenguru ez utóbbira nem képes, így ha be tudna rúgni, sem mutatna olyan szörnyen részegen, mint mi.

Kék bálna

A kék bálna nyelvének súlya nagyobb, mint egy kifejlett elefánté. Tehát, senki se tartson bálnát házi kedvencként, ugyanis ezek szerint lelkes üdvözlése akár halálos is lehet. Még egy érdekesség, amely megemlítése után valószínűleg minden férfi cetként szeretne majd reinkarnálódni: a kék bálna pénisze több mint három méteres is lehet. Ha forgatnának az óceánban pornót, ő lenne a sztár.

Jegesmedve

Egyes állítások szerint minden egyes jegesmedve balkezes. Biztos megfigyelték, amint épp levelet ír. Szerencsére manapság már nem tartják hátránynak a balkezességet, és nem próbálják szegény macikat átszoktatni a jobb mancsukra: „Knut, másik kéz!”

Medvefóka

Fókáéknál hölgyválasz van. Bár, egyesek szerint az embernél is, csak a nők úgy alakítják a dolgokat, hogy a férfiak azt higgyék, hogy ők döntenek. A déli sarkon mindenesetre a nőstények választják ki a párjukat, és ehhez a férjjelöltnek vajmi kevés köze van: „Velem vagy oszt’ punktum.” Igaz, a tökéletes párt keresve hajlandóak végigjárni az egész fókakolóniát, ami igen dicséretes - lenne, ha ez a távolság több lenne, mint harminc-negyven méter, de nem az.

Oroszlán

Maradjunk még egy kicsit a párválasztásnál, azaz annál, ami utána következik. Az oroszlánok naponta akár ötvenszer is élnek szexuális életet. Tehát, hölgyeim, félre azokkal a „Fáj a fejem”-ekkel, ha már a nőstény oroszlán sem panaszkodik. S ha azt is hozzátesszük, hogy a disznónál állítólag fél óráig tart egy-egy orgazmus, a férfiak már rohannak is a laborba, hogy keresztezzék az oroszlánt a disznóval, majd az új fajt önmagukkal.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását