2024. április 25. - Márk

Anatol Vieru kamarazenei est

Anatol Vierura (1926-1998), a XX. század vezető román zeneszerzőjére és zenei teoretikusára emlékeznek kamarakoncerttel a budapesti Román Kulturális Intézetben kedden.
2008. szeptember 29. hétfő 14:51 - Hírextra
Az esten Anatol Vieru szerzeményein kívül Debussy, Bach és Enescu művei hangzanak fel Vieru zongoraművész fia, Andrei és Laura Buruiana csellista előadásában.

Anatol Vieru halála után Kurtág György komponált darabot emlékére Játékok... In memoriam Anatol Vieru címmel. Nevéhez kötődik hat szimfónia, 8 vonósnégyes, versenyművek és számos kamarazenei darab, s három operát is írt.

A zeneszerző Iasiban született 1926-ban, s 30 éven át vezette a Bukaresti Konzervatóriumot, ahol ő maga is tanult 1946 és 1951 között. A moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Aram Hacsaturján tanítványa volt 1951 és 1954 között. Kolozsvárott doktorált 1979-ben.

Anatol Vierut meghívták vendégtanárnak a híres Juilliard Schoolba, New Yorkba, Nyugat-Berlinbe (172-73), Izraelbe és Darmstadtba, Németországba. Tanított vendégprofesszorként a New Yorki Egyetemen és a Laval Egyetemen, Kanadában.

Anatol Vieru Romániában több elismerésben részesült, 1986-ban pedig neki ítélték a Herder-díjat. A hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány hozta létre 1963-ban a díjat, amelyet évenként hét olyan kelet- és délkelet-európai tudós, művész kap meg, aki jelentősen előmozdította a régió kulturális, tudományos és emberi kapcsolatait.

A díj névadója Johann Gottfried Herder német irodalmár, a Sturm und Drang mozgalom egyik alapítója. A díjat a bécsi egyetem ítéli oda, összege pedig 15 000 euró (több mint 3,5 millió forint).
Herder-díjas többek között Kertész Imre magyar, Milan Kundera cseh író és Witold Lutoslawski lengyel zeneszerző.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását